»»

"/>
SASTANAK MINISTRA ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT S PREDSTAVNICOM AUSTRIJSKE ORGANIZACIJE KULTURKONTAKT
Razgovarano o projektu jačanja saradnje između škole i privrede
Datum: 15.11.2016.

3-10

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga danas se susreo s izaslanicom za obrazovanje austrijske organizacije KulturKontakt u BiH Dr.sc. Lejlom Sirbubalo.

Sastanku su prisustvovali i direktorica Pedagoškog zavoda BPK-a Dika Makota, te stručna savjetnica za oblast srednjeg obrazovanja u resornom ministarstvu Emira Drakovac, a razgovarano je o Projektu poboljšanja saradnje između škola i privrede koji podržava ova austrijska organizacija i koji je, prema riječima izaslanice za obrazovanje KulturKontakta, dio Strategije obrazovanja orjentisane na potrebe tržišta rada.

Osim unaprjeđenja stručnog obrazovanja učenika preko bolje organizacije praktične nastave, cilj projekta je i jačanje saradnje između stručnih škola i privrede kroz regionalnu razmjenu iskustva i znanja između projektnih partnera, a zemlje koje učestvuju u ovom projektu su Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija.

Projektom je predviđeno da u stručnim školama koje praktičnu nastavu izvode u školama ili privrednim subjektima koordinaciju aktivnosti vrši organizator ili voditelj praktične nastave, kao stručna osoba koja bi imalo ključnu ulogu pri uspostavljanju kontakata i saradnje između škole i privrednih subjekata i koja bi pratila kvalitet praktične nastave.

Na sastanku je istaknuto da je KulturKontakt uradio priručnik za organizatore/ voditelje praktične nastave za ugostiteljske, odnosno mješovite škole koje obrazuju kadar u polju turizma i ugostiteljstva, te da je predviđeno da organizatori/ voditelji praktične nastave, kao i direktori škola prođu potrebnu obuku kako bi se uključili u realizaciju ovih aktivnosti.

Uz izraze podrške pomenutom projektu, na sastanku je dogovoren nastavak saradnje na obostrano zadovoljstvo.

4-8

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.