»»

"/>
OZVANIČEN ZAVRŠETAK RADOVA NA REKONSTRUKCIJI ZGRADE JU SSŠ „DŽEMAL BIJEDIĆ“ GORAŽDE
Vrijednost implementacije projekata u ovoj školi iznosi oko 200.000,00 KM
Datum: 27.02.2017.

IMG_3817

Simbolično u povodu obilježavanja 1. marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, danas je na svečan način u JU Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ Goražde upriličeno ozvaničenje završetka radova na rekonstrukciji zgrade i otvaranje radionice za praktičnu nastavu ugostiteljske struke u ovoj školskoj ustanovi.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković, resorni ministar Damir Žuga, te predstavnici UNDP-a, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša FBiH su otkrivanjem ploče i presjecanjem vrpce ozvaničili završetak radova u JU SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde.

Nakon toga, uslijedila je kratka prezentacija o svim aktivnostima i radovima koji su se izvodili u JU SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde u proteklom periodu, kao i uručivanje zahvalnica Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i svim ostalim ustanovama, firmama i organizacijama koje su dale veliki doprinos u stvaranju boljih uslova za kvalitetniji rad svih uposlenika, kao i bolje obrazovanje učenika.

Strucna-skola-1

 

Naime, u prvoj fazi ovog projekta u kojoj su sudjelovali UNDP (United Nations Development Programme), Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Švedska agencija za međunarodnu kooperaciju u razvoju- Sida i Fond za zaštitu okoliša FBiH, izvršena je rekonstrukcija krova i zamjena stolarije, dok se druga faza odnosila na utopljavanje zgrade i otvaranje dodatnih ulaza u zgradu škole, čiji su investitori bili Federalno ministarstvo prostornog uređenja te Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Također, uz saradnju s austrijskom organizacijom Kultur kontakt Austrija omogućeno je opremanje radionice za praktičnu nastavu ugostiteljske struke, čije otvorenje je također upriličeno danas presjecanjem vrpce predsjedavajuće Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aide Obuće, direktorice Pedagoškog zavoda Dike Makote i direktora JU SSŠ „Džemal Bijedić“Admira Kurtovića.

Ovoj današnjoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici firmi koje su doprinijele opremanju radionice praktične nastave ugostiteljske struke, i to: Prevent Goražde, ATTP Centroprevoz d.o.o. Goražde, Unis Ginex d.d., Bosansko-podrinjske šume, TZS Oil d.o.o. Goražde, GPD Drina d.d. Goražde, Drina bus d.o.o. te Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine.

IMG_3848

 

Prema riječima premijera Emira Okovića, realizovane aktivnosti kako u ovoj školi, a tako i u ostalim ustanovama na području našeg kantona u vezi su s poboljšanjem energetske efikasnosti kao i realizacijom ciljeva Vlade koji se odnose na uređenje gradskog jezgra, odnosno uređenja ukupnog ambijenta u kojem živimo, a što proizlazi iz određenih strateških dokumenata, prije svega Studije i Plana energetske efikasnosti BPK-a Goražde koji su usvojeni u 2016. godini.

„U prošloj godini završeni su  radovi u Osnovnoj školi Fahrudin Fahro Baščelija, a u toku prošle i ove godine realizujemo još tri projekta. Radi se konkretno o Općinskom sudu, zgradi Vlade i ovoj školi. S obzirom da je obrazovni sistem u ovoj školi vezan za privredu, privredne aktivnosti, ovo je škola koja je mnogo aktivna u brojnim projektima, kao što su projekti uređenja Rorova, učestvovanje u projektu Memorijala šuma, niz velikih aktivnosti. Osim toga imamo danas upriličeno otvaranje nove kuhninje koja pruža sve ono vezano za praktičnu nastavu učenika koji su tog usmjerenja. Naravno, u ovoj godini završavamo kompletne radove i kada govorimo o zgradi Vlade BPK-a, tako da mogu reći da ovu uspješnu priču i dalje nastavljamo“ – riječu su premijera Okovića.

Istaknuto je da je prva faza projekta imala vrijednost oko 90.000,00 KM, druga faza oko 70.000,00 KM, a uz realizaciju projekta otvaranja radionice za praktičnu nastavu ugostiteljske struke, vrijednost svih ovih aktivnosti iznosi oko 200.000,00 KM, koje će se prema riječima direktora ove škole Admira Kurtovića u narednom periodu nastaviti implementacijom još niz projekata.

IMG_3884

 

 

„Sve ovo se ne bi desilo sigurno bez podrške Vlade BPK-a koja je našu školu stavila kao jedan od prioriteta. Ja moram reći da mi nećemo na ovome stati. Već ove sedmice očekujemo opremu za hemijski labaratorij čiju smo prostoriju u potpunosti opremili, samo čekamo da nam se uruči namještaj. Već smo u nekim pregovorima usaglasili ponudu za uređenje zelene površine ispred naše škole kako bi i s te strane uljepšali školu. Prema Japanskoj ambasadi već smo uputili zahtjeve za rekonstrukciju ove naše stare austrougarske zgrade. Također, u dogovoru s Vladom priprema se projekat koji se odnosi na rekonstrukciju radionica koje su u vlasništvu tehničke škole, a koje koriste učenici naše škole. Važno je napomenuti da nam je Federalno ministarstvo okoliša odobrilo projekat za rekonstrukciju ovih naših sportskih terena i igrališta, tako da ćemo kada dođu ljepši dani i visočije temperature krenuti sa realizacijom i ovog projekta“ – ističe on.

Svoje znanje i kulinarske vještine đaci ugostiteljske struke pokazali su i na skromnom koktelu gdje su zvanice imale priliku da degustiraju specijalitete koje su pripremili upravo učenici.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.