»»

"/>
IZJAVA RESORNOG MINISTRA
Započeo obavezni Program predškolskog odgoja i obrazovanja za 2017. godinu
Datum: 02.03.2017.

2-25

Povodom početka obaveznog Programa predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u školu, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga danas je predstavio detalje ovog Programa za 2017. godinu.

Obaveza prethodne pripreme djece pred polazak u prvi razred osnovne škole propisana je Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju BPK-a Goražde, prema kojoj djeca obveznici programa, pohađaju od 150 – 170 sati odgovarajućeg odgojno-obrazovnog programa.

Prema riječima ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damira Žuge, ovogodišnji program realizovat će se u periodu od 02.03.-12.05.2017. godine.

– Program predškolskog odgoja i obrazovanja provodi se, u pravilu, u dječijim vrtićima, a u mjestima gdje nema vrtića, programi se, u organizaciji vrtića, provode u prostorijama osnovnih škola ili drugim adekvatnim prostorima – pojasnio je ministar.

U realizaciju programa uključeni su registrovani dječiji vrtići SOS Goražde i JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Sunce“, a on se provodi, osim u prostorijama ovih vrtića i u prostorijama parka „Plavi cvijet, i u OŠ „Ustikolina“, OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Vitkovići, OŠ „Prača“ i OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača.

U skladu s podacima o prebivalištu djece i udaljenosti od najbližih vrtića ili škola, resorno ministarstvo i ove godine je pripremilo dinamički plan provođenja Programa.

– Na području Goražda, formirat će se četiri nove grupe i to dvije grupe u prostorijama „Plavog cvijeta“ i dvije grupe u prostorijama SOS dječijeg vrtića, što će, sa već postojeće dvije grupe, činiti ukupno šest grupa. Na području MZ Vitkovići formirat će se jedna grupa sa devetoro djece, na području MZ Ilovača jedna grupa sa dvanaestero djece i u Ustikolini, takođe, jedna grupa sa trinaestero djece – kazao je ministar.

On je pojasnio da će se djeca iz mjesnih zajednica Berič, Sadba, Bogušići, Prača i Fočanska Jabuka priključiti redovnim odjeljenjima u područnim školama, s obzirom da zbog malog broja djece u ovim mjestima nije moguće formirati grupe za realizaciju Programa.

Ukupan broj djece koja će pohađati Program u 2017. godini iznosi 196.

– Analizom podataka može se konstatovati da je broj djece na upisnom podrčju OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ kojem pripadaju Ilovača, Rešetnica, Kraboriš i Osanica izuzetno mali, ali da nije došlo do smanjenja broja djece u odnosu na prošlu godinu. Zabrinjavajuća situacija je takođe i na području koje pokriva upisno područje OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar” – Sadba, Berič, Bogušići, Posestra i Vitkovići gdje je prijavljeno ukupno 14 djece – kazao je ministar Žuga.

Sve troškove Programa, koji uz potrebni materijal za rad i užinu, uključuju i ljekarske preglede za svu djecu, snosit će resorno ministarstvo, a u realizaciju Progarma bit će uključeni profesori predškolskog odgoja i obrazovanja koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Resorni ministar ovim putem je iskazao zahvalnost nevladinoj organizaciji „Save the Children“ iz Norveške, koja je za potrebe Programa opremila sedam učionica potrebnim didaktičkim materijalom.

Na kraju, ministar je iskazao zadovoljstvo što će i ove godine, a tako je bilo i prethodnih godina, obuhvat djece koja će učestvovati u Programu biti stopostotan.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.