»»

"/>
MINISTAR ZA OBRAZOVANJE POSJETIO SREDNJU TEHNIČKU ŠKOLU „HASIB HADŽOVIĆ“
Sa menadžmentom ove ustanove razgovarano o upisnoj politici te problemima s kojima se susreću
Datum: 07.04.2017.

IMG_8399

Nakon imenovanja novog direktora, ministar za obrazovanje, mlade, nauku kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Damir Žuga sa saradnicima upriličio je prvu zvaničnu posjetu Srednjoj stručnoj školi „Hasib Hadžović“. Na sastanku sa menadžmentom ove ustanove razgovarano je o upisnoj politici, planiranim projektima i kolektivnom ugovoru. Također, razgovarano je i o donošenju pravilnika o praktičnoj nastavi, nedostatku udžbenika te sanaciji školskih objekata.

Kada je riječ o broju odjeljenja koja se planiraju oformiti u ovoj školskoj godini, zanimanja će biti usklađena sa potrebama tržišta rada.

„Ja moram da kažem da je ova škola poprilično usklađena sa potrebama tržišta rada i ona je za nas,  kada je poredimo sa drugim školama u BiH, napravila veliki iskorak. Prema podacima, u Evropi se u stručne škole, pod kojim se podrazumijevaju i tehničke škole, upisuje sedamdeset posto učenika a kod nas je taj procenat iznad osamdeset posto i mi smo ponosni na to. Također, na sastanku smo razgovarali i o potrebi donošenja pravilnika o praktičnoj nastavi kao i o velikom projektu najavljenom u više od osamdeset škola, koji se odnosi na testiranja za istraživanje koje će se provesti 13-14. aprila u ovoj i školi MSŠ „Enver Pozderović“. Radi se o 52 učenika koji će eksperimentalno proći to veliko istraživanje. Podsjetimo, da se Hrvatska nakon tog istraživanja suočila sa jednom realnošću da sistem obrazovanja nije adekvatan i da su morali iznaći nove metode. Ovo je jedan početak koji nas očekuje u svim drugim školama do 2018.godine u cijeloj BiH. Radi se o jednom velikom projektu koji iziskuje velike pripreme“- kazao je ministar Žuga.

IMG_8394

 

Poznato je da je za obrazovanje lica u tehnička zvanja potrebno puno ulaganja, posebno u  opremu kojom se izvodi nastava .

„ Naša škola solidno je opremljena, međutim, trenutno se bavi obrazovanjem tehničkih lica što zahtijeva stalna ulaganja što se tiče opreme, kako bi se nastava adekvatno izvodila. Kada je riječ o usvajanju novih tehnologija i tehnika naša škola se suočava sa nedostatkom udžbenika za ta zvanja. U narednom periodu ćemo nastojati da taj problem riješimo uz pomoć Ministarstva i Pedagoškog zavoda BPK Goražde“-istaknuo je direktor STŠ „Hasib Hadžović“ Rifet Bečić.

Ministar Žuga najavio je ovom prilikom i planove Vlade BPK Goražde u pogledu sanacije objekata koji se koriste za izvođenje praktične nastave za potrebe STŠ „Hasib Hadžović“ i SSŠ „Džemal Bijedić“.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.