»»

"/>
PROVOĐENJE UPISNE POLITIKE ZA UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE
Održana Javna rasprava o upisu učenika u srednje škole za školsku 2017/18. godinu
Datum: 21.04.2017.

IMG_5360

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kultutu i sport i Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je održana Javna rasprava o upisu učenika u srednje škole na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za školsku 2016/17. godinu.

Na javnoj raspravi predstavljen je plan upisa učenika u srednje škole za narednu školsku godinu, kao i rezultati provedene ankete u okviru koje su se učenici devetih razreda osnovnih škola izjasnili o izboru željenih zanimanja, a detalje plana upisa predstavile su direktorica Pedagoškog zavoda BPK Goražde Dika Makota i stručna savjetnica za oblast obrazovanja pri resornom ministarstvu Amira Borovac.

Učesnicima javne rasprave obratio se i resorni ministar Damir Žuga koji je izrazio nadu da će se nakon obavljenih konsultacija i realizacije preostalih aktivnosti donijeti optimalno rješenje u pogledu vrste i broja odjeljenja u srednjim školama koja će biti upisana u narednoj školskoj godini.

Odluka o upisnoj politici za srednje škole donosi se nakon provođenja Plana upisa u srednje škole koji se sastoji od devet različitih koraka raspoređenih tokom godine.

Ove aktivnosti uključuju profesionalnu orjentaciju učenika koju provode škole, profesionalno informisanje učenika od strane Službe za zapošljavanje, konsultovanje škola u vezi s prijedlozima zanimanja i brojem odjeljenja, anketiranje učenika, sastanke s Tripartitnim savjetodavnim tijelom, provođenje javne rasprave, prezentaciju škola, raspisivanje konkursa za upis, te obilazak firmi i privrednika na prostoru BPK Goražde.

IMG_5352

 

Nakon obavljenih pripremnih aktivnosti, ove godine predložen je upis sljedećih zanimanja u tri srednje škole na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde:

 1. MSŠ „Enver Pozderović“
  • Gimnazija – opći smjer
  • Ekonomski tehničar – smjer bankarstvo i osiguranje (EU VET)
  • Poljoprivredni tehničar – smjer fitofarmaceut (EU VET)
 2. STŠ „Hasib Hadžović“
  • Elektrotehničar energetike
  • Hemijsko-tehnološki tehničar
  • Građevinski tehničar
  • Mašinski tehničar (CNC)
 3. SSŠ „Džemal Bijedić“
 • Ugostiteljsko-turistička struka (kombinovano odjeljenje: kuhar-tehnolog i poslastičar-tehnolog) IV stepen (EU VET)
 • Elektro-struka (elektroničar mehaničar) – III stepen
 • Tekstilna struka (krojač) – III stepen (EU VET)
 • Saobraćajna struka (vozač motornih vozila).

Na javnoj raspravi je istaknuto da će resorno ministarstvo, prije donošenja prijedloga odluke o upisu učenika u srednje škole, razmotriti iznesene primjedbe i sugestije, kao i rezultate provedene ankete, a konačnu odluku o upisu učenika u srednje škole donijet će Vlada BPK Goražde.

IMG_5352

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.