»»

"/>
POSJETA PREDSTAVNIKA HELSINŠKOG ODBORA ZA LJUDSKA PRAVA U RS-U MINISTARSTVU ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT
Razgovarano o novom projektu u oblasti obrazovanja
Datum: 17.08.2017.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu  i sport Damir Žuga i direktorica Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Dika Makota danas su primili na radni sastanak predstavnice Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj.

Na sastanku je predstavljen projekat Helsinškog odbora „Građanska misija obrazovanja,“ a sa koordinatoricama projekta Umom Karijašević i Mirjanom Ćuskić razgovarano je o mogućnostima realizacije ovog projekta na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Kako je istaknuto, cilj projekta je da se smanji uticaj nedostatka sistemskog rada na postkonfliktnom miru i pomirenju između konfliktnih strana, kroz jačanje građanske misije obrazovanja u BiH, povećanjem kapaciteta, sposobnosti i vještina nastavnika i učenika da postanu društveni agenti mira i pomirenja sposobni da razmišljaju i djeluju otvoreno i kritički, podstičući i osnažujući državne obrazovne institucije da implementiraju sadržaje mira u zvaničnom školskom programu.

 

– Naše srednje škole su spremne da uzmu učešće i da daju, kako učenici, tako i nastavnici, svoj doprinos u ovom projektu – kazao je ministar Damir Žuga.

On je ovom prilikom istakao da podržava saradnju resornog ministarstva i Pedagoškog zavoda s Helsinškim odborom za ljudska prava, te posebno istakao da do realizacije zacrtanih ciljeva može doći samo kroz zajedničku saradnju.

Ovaj projekat, čija realizacija je predviđena u perodu od tri godine – od maja 2017. godine do  maja 2018. godine, implementira se na prostoru cijele BiH.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.