»»

"/>
Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja
Pripremna nastava za buduće prvačiće u Goraždu počinje u ponedjeljak 12.03.2012. godine; u ruralnim područjima u ponedjeljak 19.03.2012. godine
Datum: 08.03.2012.

S ciljem najave početka Programa predškolskog odgoja i obrazovanja u ovoj godini, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Alma Delizaimović danas je organizovala press konferenciju.

Ovo je druga godina kako se na prostoru BPK Goražde provodi Program obaveznog odgoja i obrazovanja djece u godini pred polazak u školu a, prema riječima ministrice Delizaimović, iskustva u provođenju ovog programa u prošloj godini ocijenjena su veoma pozitivno, kako od strane resornog ministarstva, tako i od strane roditelja djece koja su učestvovala u programu.

– U ponedjeljak 12. marta počinjemo sa provođenjem obaveznog Programa za ovu školsku godinu. Program će se, kao i prošle godine, provoditi u saradnji sa dva vrtića – SOS Kinderdorfom i vrtićem „Sunce“. Lokacije na kojima će se odvijati program u Goraždu su u prostorijama navedenih vrtića i „Plavog cvijeta“, a koristit će se i prostorije osnovnih škola na prostoru BPK Goražde koje su dodatno opremljene od strane nevladine humanitarne organizacije „Save the chilren“ – kazala je ministrica Alma Delizaimović.

Na današnjoj press konferenciji, direktorica vrtića „Sunce“ Elma Bučo iskazala je zadovoljstvo uspješnom realizacijom programa u prošloj godini te pohvalila aktivnosti resornog ministarstva na njegovom organizovanju, obzirom da je BPK Goražde jedan od samo nekoliko u Federaciji koji su ga, do sada, uspjeli uvesti.

– Što se tiče vrtića „Sunce“ možemo reći da smo u potpunosti spremni za početak provođenja i realizacije obaveznog programa i pripremu djece za polazak u školu. Obavezni program će se provoditi na dvije lokacije, a to je u vrtiću „Sunce“ jedna grupa i jedna grupa u zgradi parka „Plavi cvijet“. U vrtiću „Sunce“ počinjemo od ponedjeljka od 9,00 do 11,30 sati, a u parku „Plavi cvijet“ od 09,30 do 12,00 sati svakim radnim danom – kazala je direktorica vrtića Elma Bučo.

Prema riječima predstavnice SOS Kinderdorfa Aleme Bajrović, program, i u ovom vrtiću, za djecu iz Goražda počinje 12. marta, dok će realizacija na području drugih općina, iz tehničkih i organizacijskih razloga, krenuti sedmicu kasnije, 19. marta.

– Upućujem poziv svim roditeljima koji nisu ispunili prijavni obrazac da to mogu učiniti i u narednim danima u saradnji sa ova dva vrtića u najbližoj osnovnoj školi, ukoliko na njihovom području nema vrtića. Za one roditelje za čiju djecu, u ovoj godini, nismo uspjeli organizovati uslove za uključivanje u program, a radi se o udaljenim područjima u kojima imamo jedno ili dvoje djece, želim da kažem da njihova djeca nisu u obavezi pohađati ovaj program i ona će, u septembru, krenuti u školu sa ostalom djecom – poručila je ministrica Delizaimović.

Programom obaveznog predškolskog obrazovanja, u prošloj godini, bilo je obuhvaćeno 84 posto djece predškolskog uzrasta, dok je, ove godine, obuhvaćeno preko 90 posto djece u sve tri općine na području našeg kantona

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.