»»

"/>
UTVRĐENI KRITERIJI ZA DODJELU STUDENTSKIH STIPENDIJA REDOVNIM STUDENTIMA PRVOG I DRUGOG CIKLUSA STUDIJA ZA AKADEMSKU 2017/18. GODINU
Ministarstvo za obrazovanje će u narednih nekoliko dana objaviti konkurs za dodjelu studentskih stipendija
Datum: 05.03.2018.

Vlada BPK Goražde na posljednjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, utvrdila je kriterije za dodjelu studentskih stipendija redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija za akademsku 2017/2018.godinu, o kojim je na današnjoj press konferenciji govorio ministar Damir Žuga.

Za stipendije u budžetu Ministarstva predviđena su finansijska sredstva u iznosu od 150.000 KM, a predviđeno je da ovo pravo ostvari 120 studenata. Pravo prijave na konkurs za dodjelu stipendija imaju redovni studenti koji prvi put upisuju godinu studija na akreditovanoj visokoškolskoj ustanovi u BiH, koji imaju prebivalište na području BPK Goražde najmanje tri godine, da su državljani BiH, te da ne primaju kredit ili stipendiju od drugog davaoca.

Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta „Džema Bijedić“ Mostar, dislocirana nastava Goražde i studenti Internacionalnog univerziteta u Goraždu nemaju pravo na stipendiju.

Prema riječima ministra Žuge, vođeni potrebama tržišta rada, deficitarnim kadrom i malim brojem zanimanja koja se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport ove godine će stipendirati tri grupe studenata. Studentske stipendije se kreću u rasponu od 150 do 200 KM, koje će biti isplaćene studentima u sedam jednakih rata. Javni konkurs za dodjelu studentskih stipendija će biti objavljen u narednih nekoliko dana.

„U prvoj grupi su studenti koji studiraju na fakultetima  zdravstvenih studija, odnosno, medicine, stomatologije, farmacije, veterine, njemačkog jezika i matematike i za njih je obezbijeđeno trideset stipendija. Prvih deset koji imaju najveći prosjek ocjena će ostvariti pravo na stipendiju bez imovinskog cenzusa, dok će ostalih dvadeset biti vezani imovinskim cenzusom u iznosu od 500 KM po članu domaćinstva. Za drugu grupu studenata koji studiraju tehničke fakultete predviđeno je 50 stipendija. Prvih dvadeset stipendija će biti dodijeljene studentima s visokim prosjekom ocjena bez obzira na imovinski cenzus, dok će ostalih trideset biti vezani za imovinski cenzus. Četrdeset stipendija ćemo dodijeliti studentima koji studiraju na svim ostalim fakultetima,  od toga dvadeset  vežemo za prosjek ocjena,  u srednjim školama  to je pet,  a na fakultetima iznad devet. Dvadest stipendija ćemo dodijeliti i studentima čiji je imovinski cenzus do 500 KM , sa prosjekom ocjena iznad sedam i završenom srednjom školom sa prosjekom ocjena iznad četiri“-istaknuo  je ministar Damir Žuga.

Ovom prilikom  ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga kazao je da je Vlada na posljednjoj sjednici razmatrala i pismo namjere od Fondacije „Hastor“ za udruživanje finansijskih sredstava i donijela jedan zaključak kojim je zadužila Ministarstvo za finansije i Ministarstvo za obrazovanje da razmotri mogućnost udruživanja sredstava za stipendiranje studenata u  narednoj  akademskoj godini.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.