»»

"/>
JAČANJE KULTURNE SARADNJE IZMEĐU ISTARSKE ŽUPANIJE I BPK GORAŽDE
Delegacija Grada Pule u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Datum: 10.04.2018.

Nakon što je delegacija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u kojoj je bio i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga, prošle godine posjetila Grad Pulu u okviru razvijanja kulturne saradnje između dva grada, predstavnici Gradskog vijeća Grada Pule boravili su u uzvratnoj posjeti Goraždu Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport.

Prema riječima resornog ministra, cilj posjete bili su razgovori o nastavku saradnje u oblasti kulture, kao i mogućnostima saradnje u oblasti sporta i obrazovanja.

Članovi delegacije iz Pule ovom prilikom su upoznati sa trenutnim aktivnostima u oblasti kulture u okviru resornog ministarstva, među kojima je i formiranje Savjeta za kulturu sa zadatkom razvoja kulturnih aktivnosti i širenja saradnje u ovoj oblasti.

– Razgovaramo o daljoj saradnji. Svakako, neće to biti tačka samo na ovome, nego sigurno ćemo nastaviti saradnju u narednom periodu, prije svega u oblasti razmjene mladih, sportista, bratimljenja nekih osnovnih i srednjih škola, možda i saradnje univerziteta i, naravno, kulturno-umjetničkih društva jer smo vidjeli mogućnost najlakše saradnje u tom polju – kazao je ministar Damir Žuga.

 

Članica delegacije Amira Raimović, koja je i predsjednica bošnjačke nacionalne zajednice Grada Pule, istakla je da je u okviru uspostavljene saradnje već došlo do konkretnih kontakata između predstavnika u oblasti kulture, tako da je krajem prošle godine muški vokalno-instrumentalni sastav „Behar“ iz Goražda gostovao na manifestaciji „Susreti Bošnjaka jugoistočne Evrope“ koju organizuje Bošnjačka nacionalna zajednica u Puli.

Gradski vijećnik Grada Pule i predsjednik Odbora za saradnju s općinama, gradovima i međunarodnu saradnju Gradskog vijeća Pule Zimolo Aredmio, potvrdio je da ova uzvratna posjeta ima za cilj jačanje veza između dva grada i uspostavljanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

– Ja se nadam da je ovo jedan dobar početak, kvalitetan i kako se bude dalje razvijala situacija da će biti sve konkretniji i vidljiviji rezultati – kazao je on.

Kao član delegacije ispred Gradskog vijeća Pule Redžep Raimović iskazao je zadovoljstvo zbog ove uzvratne posjete te izrazio nadu da će uspostavljena saradnja u oblasti kulture u narednom periodu biti proširena i na druge oblasti o kojima je bilo govora tokom ove posjete.

Želju za nastavkom saradnje izrazio je i član „Behara“ Avdo Kuljuh koji je istakao da će ovaj vokalno-instrumentalni sastav i ove godine učestvovati u Susretima Bošnjaka jugoistočne Evrope.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.