»»

"/>
PRESS KONFERENCIJA ORGANIZACIONOG ODBORA MANIFESTACIJE „GREBAK-PUT ŽIVOTA“ 2018.GODINA
Program obilježavanja počinje sutra, a predviđen je niz sadržaja koji su prilika za evociranje uspomena na put spasa
Datum: 09.08.2018.

Organizacioni odbor za obilježavanje tradicionalne manifestacije „ Grebak-put života“ 2018.godina održao je danas press konferenciju na kojoj je predstavljen program obilježavanja te ukazano na značaj Grepka za građane opkoljenog Goražda u ratnim danima. Manifestacija počinje sutra, a kako ističu, sve je spremno za njeno dvodnevno održavanje na kojoj se očekuje veliki broj građana.

Prema Kalendaru značajnih događaja i datuma iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina, nosilac organizacije je Općina Foča FBiH u saradnji sa boračkim udruženjima ove lokalne zajednice, a njeni pokrovitelji su vlade BPK Goražde i Kantona Sarajevo.

Premijer BPK Goražde Emir Oković ovom prilikom istaknuo je značaj poduzetih aktivnosti  obje vlade u vezi izgradnje Memorijalnog  centra na Grepku, te kazao da je u prethodnom periodu u ovom dijelu općine uloženo dosta u putnu infrastrukturu. Između ostalog, asfaltiranjem dijela puta u Fočanskoj Jjabuci u potpunosti je završena dionica puta Ustikolina-Sarajevo.

„Ovogodišnju manifestaciju karakteriše razvoj infrastrukture na tom prostoru. Zajedno sa Kantonom Sarajevo završili smo asfaltiranje kompletne dionice puta od Ustikoline do Sarajeva, što zapravo znači da smo u ovoj godini preko pet kilometara asfaltne podloge uradili od Fočankse Jabuke do samog Grepka. Naše opredjeljenje je da ovaj lokalitet definitivno može biti brend ova dva kantona, koji se može koristiti i u nekim drugim sadržajima. To je sadržaj monografije koju radimo i gdje  ćemo to izdefinisati“-kazao je on.

„Donesena je odluka da se centralni džuma namaz Medžlisa općine Foča održi na Grepku. Obezbijeđen je prijevoz i ručak za sve učesnike džume, autobus polazi iz Goražda u devet sati ispred džamije Kajserija i organizovan je upis džematlija i svih onih koji žele da izađu do Grepka. U subotu od jedanaest sati počinje zvanični dio programa, gdje ćemo prije toga položiti cvijeće na šehidsko mezarje Okrugla, zatim slijedi obraćamje zvaničnika i dio kulturnog programa koji smo pripremili. O značaju Grepka želim da kažem, Grebak je za nekog bio mjesto nadanja, a za nekog mesto stradanja“- naglasio je predsjednik Organizacionog odbora Admir Kuljuh, uz poziv građanima da svojim prisustvom uveličaju ovu manifestaciju.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.