»»

"/>
ZAPOČELI „DANI EUROPSKOG NASLIJEĐA“
Manifestaciji prisustvovao i ministar obrazovanja BPK-a Goražde
Datum: 12.09.2018.

„Dani europskog nasljeđa“ naziv je manifestacije koju svake godine u različitim krajevima Federacije BiH organizuje Federalno ministarstvo kulture i sporta s ciljem predstavljanja i očuvanja bogatog kulturnog nasljeđa.

Ovogodišnja manifestacija pod sloganom “Spoj prošlosti i budućnosti” održat će se danas i sutra u Lepeničkoj dolini, u općinama Kiseljak, Kreševo i Fojnica.

Program kojem je prisustvovao i ministar za obrazovanje,mlade, nauku, kultutu i sport u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Damir Žuga, počeo je obilaskom srednjovjekovne nekropole stećaka smještene između sela Zabrđe i Toplice u općini Kiseljak, nastavio se u Kreševu, obilaskom Svetišta pod spiljom, čuvenih kreševskih kovačnica, gradskog područja te Franjevačkog samostana sv. Katarine gdje je upriličena svečanost otvorenja manifestacije.

Proglašavajući 22. po redu manifestaciju službeno otvorenom, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, istaknula je kako je Lepenička dolina za mjesto održavanja izabrana zbog brojnih spomenika kulture koje vrijedi posjetiti, pogledati ali i predstaviti široj javnosti te u konačnici sačuvati za buduće naraštaje. „Koristim ovu priliku zahvaliti se svim institucijama i pojedincima koji svojim radom i trudom doprinose očuvanju kulturnog i povijesnog naslijeđa naše zemlje. Posebno me raduje veliko zanimanje mladih koje je najbolja garancija da ćemo to veliko blago sačuvati“, istaknula je ministrica Dujmović, otvarajući „Dane europskog naslijeđa“ u Lepeničkoj dolini.

Nakon otvorenja, program „Dana europskog naslijeđa“ nastavio se obilaskom sela Vranci u Kreševu, obilaskom spomenika kulture u Fojnici te dodjelom nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola s područja cijele Federacije BiH nagrađenih u sklopu projekta „Mladi i naslijeđe“.

U četvrtak se program manifestacije nastavlja u Kiseljaku sa okruglim stolom „Baština Lepeničke doline“, te podjelom povelja institucijama i pojedincima koji su dali značajan doprinos u očuvanju i obnovi kulturno- povijesnog naslijeđa BiH.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.