»»

"/>
5. OKTOBAR, SVJETSKI DAN UČITELJA OBILJEŽEN I U BPK GORAŽDE
Upriličen prijem za prosvjetne radnike s prostora BPK Goražde
Datum: 05.10.2018.

Za  poboljšanje uslova u obrazovanju i statusa prosvjetnih radnika od velikog je značaja socijalni dijalog koji Ministarstvo za obraozvanje, mlade, nauku, kulturu i sport ima sa Sindikatom osnovnog i srednjeg obrazovanja.

„ Iskoristili smo priliku da napravimo jedan kratki rezime šta je to da sada urađeno u sistemu obrazovanja te podsjetili na važnost socijalnog dijaloga koji imamo sa sindikatom. Ministarstvo će nastojati da u saradnji sa sindikatom zagovara poboljšanje standarda i cjelokupne situacije u odgojno- obrazovnim ustanovama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde“ – kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga.

O položaju prosvjetnih radnika ovom prilikom govorio je i predsjednik Kantonalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Eldin Isanović.

„Čast i ponos je biti prosvjetni radnik. Nažalost, u posljednje vrijeme prosvjetni radnici su po svom materijalnom statusu dosta niži  u odnosu na ostale evropske zemlje, a  ono što sindikat nastoji  jeste da se materijalni status i položaj uposlenika u obrazovanju, koliko god može poveća. Podržavamo dosta odluka Ministarstva i od Vlade, ali isto tako tražimo da se podignu određeni standardi. Kao što je poznato standardi u životu se stalno mijenjaju, cijena rasta potrošačke korpe iz dana u dan se mijenja,  međutim,  položaj po pitanju finansijskih sredstava naših uposlenika na istom je nivou. Ono što je kolektivnim ugovorima i zakonom definisano  tražimo da se maksimalno i implementira“-ističe Isanović.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.