»»

"/>
ZAJEDNIČKA PRESS KONFERENCIJA MINISTARA OBRAZOVANJA I URBANIZMA
Najavljen početak radova na tri nova projekta energetske efikasnosti
Datum: 10.12.2018.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga i ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Slobodan Janković danas su održali zajedničku press konferenciju posvećenu početku radova na projektima utopljavanja javnih objekata u Bosansko-podirnjskom kantonu Goražde.

Press konferenciji prisustvovali su i direktori javnih ustanova u kojima će biti realizovani ovi projekti, koji će, kako je istaknuto, doprinijeti stvaranju boljih uslova za rada u ovim ustanovama, uz smanjenje troškova.

Ministar Damir Žuga iskazao je zadovoljstvo zbog toga što su projektom, ovaj put, obuhvaćene tri osnovne škole.

– Koristim priliku da se javno zahvalim na podršci i opredjeljenju cjelokupne Vlade koja je podržala jednu dobru saradnju između ministarstava urbanizma i obrazovanja. U proteklom periodu vidljivo je sve što smo uradili i mislim da smo zajedno oko 1.500.000 KM uložili u energetsku efikasnost tj. u utopljavanje objekata u vlasništvu Kantona. Pola od tog iznosa obezbijedili smo mi u budžetu Kantona, a pola smo morali da obezbijedimo iz drugih izvora. Tu su bili uvijek naši partneri UNDP, Vlada Kantona Sarajevo, federalna ministarstva i drugi izvori finansiranja. Nakon završetka SSŠ „Džemal Bijedić“ i OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“, zadovoljstvo mi je da kažem da ćemo, kroz posljednju fazu, na osnovnoj školi  u Vitkovićima završiti utopljavanje, kao i gorući problem koji smo imali u Osnovnoj muzičkoj školi, a to je zamjena krovne konstrukcije i utopljavanje škole, te prekrivanje OŠ „Husein ef. Đozo“ – kazao je ministar obrazovanja.

Zadovoljstvo zbog nastavka projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru izrazio je i ministar Slobodan Janković.

– U 2018. godini su izdvojena sredstava za još jedan objekat, a to je zgrada Zavoda zdravstvenog osiguranja koja će u provedbi mjera energetske efikasnosti koštati oko 70.000 KM. Vlada i Zavod izdvojili su oko 40.000 KM, dok je UNDP-ovo učešće oko 30.000 KM – istakao je on.

Ministar urbanizma također je naveo podatak o visini ukupnih sredstava koja su do sada uložena u ovaj projekat.

– Mogu reći da smo do sada implementirali oko 1.500.000 KM u energetsku efikasnost, od čega je oko 700.000 KM sredstava koja su obezbjeđena preko drugih donatora – kazao je Janković.

U toku današnjeg dana, predstavnici BPK Goražde i UNDP-a posjetili su tri lokacije na kojima je izvođač radova, firma „Drina“ d.d. Goražda, uveden u posao, a s obzirom na to da će za radove na OŠ „Husein ef. Đozo“ biti potrebno potpisati dodatne amandmane na ugovor, istaknuto je da bi radovi na ovom objektu trebali započeti sljedeće godine.

Poznato je da Vlada BPK Goražde, u projektu„Zeleni ekonomski razvoj“ koji implementira UNDP BiH, učestvuje od 2015. godine. Putem ovog projekta do danas su ostvareni značajni rezultati u unaprjeđenju energetske efikasnosti u javnim objektima na području kantona i to u SSŠ „Džemal Bijedić“, OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“, Općinskom sudu Goražde, Ministarstvu unutrašnjih poslova, te na objektu Vlade BPK Goražde.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.