»»

"/>
SASTANAK MINISTRA ZA OBRAZOVANJE S DIREKTORIMA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA I PREDSTAVNIKA SINDIKATA
Razgovarano o radu škola u prvom polugodištu, planovima za drugo polugodište i mogućem štrajku usposlenih u obrazovanju
Datum: 20.12.2018.

U okviru redovnih aktivnosti Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku kulturu i sport, danas je održan sastanak s direktorima svih osnovnih i srednjih škola na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Prema riječima resornog ministra Damira Žuge, na sastanku je analizirano ono što je urađeno u prvom polugodištu, planovima i edukacijama u toku zimskog raspusta, te programima i planovima za drugo polugodište.

Također, razgovarano je i o drugim pitanjima kao što su raspisivanje konkursa i oglasa za drugo polugodište, škola plivanja za sve učenike četvrtih razreda osnovnih škola čiji početak se očekuje već u toku januara 2019. godine, te nastavak saradnje s World Vision-om. S tim u vezi, direktori škola su upoznati da je danas potpisan i ugovor između resornog ministarstva i World Vision-a kojim je osiguran nastavak saradnje na projektima unaprjeđenja uslova za rad škola u narednoj godini.

Kako su se na dnevnom redu našle i instrukcije o platnim razredima i koeficijentima za uposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju, sastanku su također prisustvovali i predstavnici oba sindikata u oblasti obrazovanja.

– Predstavnici sindikata su, po današnjim izjavama, najavili određene aktivnosti ukoliko ne bude implementacije i realizacije onoga što smo dogovorili s njima. Radi se o instrukciji o platnim razredima i koeficijentima koju je ministarstvo dogovorilo sa sindikatima srednjeg i osnovnog obrazovanja koja je na nivou jedne godine teška između 360.000 i 370.000 KM za sve uposlenike u osnovom i srednjem obrazovanju. Riječ je o usklađivanju i oduzetom pravu iz 2008. godine određenom broju uposlenika. Oni su na tome dugo insistirali i ministarstvo je, nakon dva kolektivna ugovora, to uspjelo dogovoriti sa sindikatom – kazao je ministar.

Vezano za pitanje povećanja plaća, ministar Žuga je ovom prilikom istakao da je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u nacrtu Budžeta za 2019. godinu planirala sredstva za povećanje plaća svim budžetskim korisnicima.

– Planirano je, između ostalog, povećanje osnovice sa 371,00 KM na 380,00 KM, kao i primjena instrukcije za srednje i osnovno obrazovanje. Ono što želim da kažem jeste da je to neminovno, jer uposlenici u obrazovanju kaskaju za drugim budžetskim korisnicima. Već smo, sa treće pozicije koju smo imali u Federaciji, došli na petu ili šestu poziciju i sigurno je da je ova instrukcija neki minimum minimuma koji se mora donijeti – kazao je ministar Damir Žuga.

On je istakao da će od Vlade tražiti usvajanje ovih  instrukcija na prvoj narednoj sjednici.

– Vjerujem da ćemo uspjeti dobiti saglasnost od strane Vlade da potpišemo instrukcije sa sindikatom i da iste objavimo u službenim novinama – kazao je ministar.

Ukoliko ne dođe do usvajanja instrukcija, uposleni u osnovnim i srednjim školama najavili su danas mogućnost stupanja u generalni štrajk.

– Predstavnici sindikata su mi usmeno kazali da pripremaju generalni štrajk za 21. januar, kada starta drugo polugodište. To je period koji nama ne odgovara iz više razloga, kao što su prelazni period u radu Vlade i moguća odluka o privremenom finansiranju. Međutim, vjerujem da će se postići kompromis i da ćemo se voditi interesima, prije svega, djece, kako bi riješili ovaj problem i vjerujem da neće biti generalnog štrajka – kazao je ministar Damir Žuga.

Ovom prilikom, predsjednik sindikata srednjeg obrazovanja Eldin Isanović i zamjenica predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja Senada Tabaković su istakli da su članovi oba sindikata jedinstveni u odluci o stupanju u generalni štrajk ukoliko ne dođe do usvajanja instrukcija o platnim razredima i koeficijentima, ali su ipak izrazili uvjerenje da će dogovor o instrukcijama biti ispoštovan i da će one biti usvojene.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.