»»

"/>
Obilježena godišnjica stradanja Drinskih mučenica
Datum: 21.12.2018.

U znak sjećanja na tragično stradale časne sestre sa Pala, poznatije kao Drinske mučenice, u Goraždu je danas održana ceremonija polaganja cvijeća i historijski čas o ovom tragičnom događaju koji se desio u periodu 15-23. decembra 1941. godine.

Ceremonija, kojoj su prisustvovali predstavnici vijeća učenika sve tri goraždanske srednje škole i učenici OŠ „Husein ef. Đozo“, održana je u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Savjeta za kulturu Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Cvijeće na spomen-obilježje položili su ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga, predsjednik Savjeta za kulturu Alija Lapo i učenica SSŠ „Džemal Bijedić“ Arnela Hodžić, a nakon uvodnog obraćanja resornog ministra, historijski čas o ovoj temi održao je član Savjeta za kulturu Sead Tafro.

– Mi smo danas ovdje da otrgnemo od zaborava Drinske mučenice koje znače i za ovaj grad jako puno, u tom smislu da nas podsjećaju na stvari koje su neljudske, na stvari koje su u besmislu, na stvari koje, sigurno, više nikada ne bi trebale da se ponove. Stradanje časnih sestara je sui generis zločin – kazao je Tafro u svom izlaganju.

Govoreći o životu i misiji Drinskih mučenica, on je istakao da su one svoj život posvetile humanitarnom radu, pomaganju slabih i siromašnih te obrazovanju mladih. Na ovaj način, kako je istaknuto, potvrđeno je da je na ovom prostoru i u to vrijeme postojalo razumijevanje za drugog i drugačijeg, bez obzira na vjersko, nacionalno ili bilo koje drugo opredjeljenje.

Prema riječima resornog ministra Damira Žuge, inicjativa za ovo obilježavanje podržana je na posljednjoj sjednici Savjeta za kulturu, a cilj je da se ono u budućnosti obogati i novim sadržajima.

– Ono što su Drinske mučenice uradile mora da nas sve podsjeća na konstantu borbu protiv fašizma i da to, nažalost, još uvijek nije pobijeđeno. Ja shvatam ovo i kao dodatnu inicijativu Savjeta za kulturu prema Ministarstvu kulture i obrazovanja da ovo moramo adekvatnije obilježiti. Razmišljali smo da upravo ove godine krenemo sa likovnim i literarnim radovima na ovu temu, a za sljedeću godinu ćemo to sigurno uraditi – kazao je resorni ministar.

Poznato je da je ceremonija na kojoj su Drinske mučenice proglašene blaženima održana u septembru 2011. godine u sarajevskoj Zetri.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.