»»

"/>
Reagovanje povodom objave o postojanju mogućih nepravilnosti kod angažovanja nastavnika putem ugovora
Datum: 04.02.2019.

U Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport danas je održan sastanak s direktorima osnovnih i srednjih škola s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, a povodom objavljenog teksta u listu „Dnevni avaz“ o načinu radnog angažovanja nastavnika.

U informaciji se navodi da je u osnovnim i srednjim školama na produčju Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, po osnovu ugovora o izvođenju časova nastave, trenutno angažovano oko pedesetak nastavnika, zbog čega ne ostvaruju neka od osnovnih prava definisanih Zakonom o radu, poput naknade za prijevoz, topli obrok ili zdravstvena zaštita.

U Ministarstvu ističu da je, zbog objektivne nemogućnosti da se osiguraju uslovi za stalni prijem u radni odnos većeg broja nastavnika, angažovanje putem ugovora već ustaljena praksa, a provodi se tako što se konkursna procedura za prijem na određeno vrijeme provodi najmanje dva puta godišnje.

Kao razlog za to navodi se konstantan pad broja učenika u osnovnim i srednjim školama, zbog čega je, prema informacijama Ministarstva, dugoročno dovedena u pitanje i norma stalno uposlenih nastavnika.

Predstavnici škola iskazali su svoje veliko negodovanje povodom objavljene informacije.

– Prije svega, radi se o jednoj velikoj neistini. Kada kažemo za nekoga da radi ilegalno, znamo šta to znači, a u ovom slučaju uposleni, odnosno pedeset nastavnika su angažovani po zakonu, ugovorom o angažovanju nastavnika i Zakonom o osnovnom obrazovanju, Zakonom o srednjem obrazovanju, kolektivnim ugovorom i pravilima škole definisani su njihovi ugovori.– kazala je direktorica OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Jasmina Djana.

Ovom prilikom je ukazano i na specifičnosti upošljavanja nastavnog osoblja u školama.

– Ono što je jako važno reći je da biti uposlen u obrazovanju nije isto što i biti uposlen u bilo kojoj drugoj javnoj ustanovi, firmi, privrednom preduzeću. Znači, obrazovanje je specifična oblast i broj uposlenih, prije svega, zavisi od broja učenika – kazala je Djana.

Također je ukazano i na to da je pitanje opravdanosti upošljavanja nastavnika za stalno još izraženije u srednjim školama, uzimajući u obzir da se zanimanja za koja se učenici obrazuju mijenjaju iz godine u godinu.

Prema podacima resornog ministarstva, pad broja učenika na području BPK Goražde naročito je izražen u područnim školama, zbog čega su poduzete mjere da se od ranijih 68 odjeljenja razredne nastave napravi 21 odjeljenje, te omogući da učenici  ostanu u mjestima svog prebivališta i pohađaju najbližu osnovnu školu.

Predstavnici Ministarstva i škola jedinstveni su u stavu da je najveći problem u cijeloj ovoj situaciji stalni pad broja učenika, odnosno neusklađenost između broja učenika i nastavnika.

– Ne može se bez velikog planiranja, dugoročnog planiranja obezbijediti mjesto na neodređeno jednom nastavniku, jer će on vrlo brzo postati tehnološki višak – pojasnila je direktorica Jasmina Djana.

Ovom prilikom učesnici sastanka podsjetili su da je s ciljem osiguranja zaposlenja za što veći broj nastavnika koji su u potpunosti ili djelimično ostali bez norme časova još ranije potpisan poseban protokol između resornog ministarstva i škola te usvojeni pedagoški standardi kojima je omogućeno da minimalan broj učenika po odjeljenju iznosi 16.

– Sve se radi i čini da bi ljudi ostali na svojim radnim mjestima, da bi što duže radili, ali ne možemo toliko neplanski ići ako nam opada, rapidno, broj djece – kazala je Djana.

Direktor Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ Admir Kurtović također je ukazao na poteškoće s kojima se Minsitarstvo i menadžmenti škola suočavaju kada je u pitanju zapošljavanje nastavnika.

– Suštinski, mi imamo problem strateškog, dugoročnog planiranja koje, generalno, obrazovanje u državi nema. Znači, mi nemamo projekciju za deset, dvadeset godina u kojem pravcu ćemo ići, kako ćemo se razvijati. Momentalno odgovaramo ono što pred nas postavi kao zahtjev tržište rada, jer u srednjim školama to je daleko specifičnije nego u srednjim školama  – kazao je Kurtović i dodao da stalno raspisivanje konkursa, posebno kada dolazi do promjene nastavnog osoblja, ne odgovara ni školama, a ni učenicima.

Prema njegovim riječima procedura raspisivanja novih konkursa je u toku i oni bi trebali biti raspisani već ove sedmice.

– Mi se nadamo da ćemo preborditi ovu situaciju, da ćemo ljude angažovati, da će oni ostvariti svoja prava, prije svega da će učenici i, naravno sam nastavni proces, u cijeloj ovoj priči najmanje ispaštati – Kurtović.

Nadovezujući se na izjave direktora Jasmine Djane i Admira Kurtovića, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Eldin Isanović potvrdio je da je angažman nastavnika putem ugovora utemeljen u zakonu.

– Na osnovu Zakona o radu tačno je definisano koliki treba biti prekid vremenski da ne bi došlo do raspisivanja na neodređeno, odnosno do stalnog radnog odnosa zbog kojeg bi kasnije bila situacija da imamo, nakon par mjeseci, tehnološki višak – zaključio je Isanović.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.