»»

"/>
Iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde
Pripreme za početak školske 2019/2020. teku planiranom dinamikom
Datum: 28.08.2019.

Školska godina na području Bosansko-podrinjskog kantona počinje 02. septembra, a iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport poručuju da sve pripreme za njen početak teku planiranom dinamikom.

Prema riječima ministra Armana Bešlije, u toku je prijem nedostajućeg nastavnog kadra, a kada je riječ o rekonstrukciji školskih objekata i ti projekti se privode kraju.

„Vlada BPK Goražde svojim zaključkom zadužila je Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport da napravi jednu analizu i strategiju svih tokova u obrazovanju, od toga koliko ćemo đaka imati u budućnosti, kako bismo znali koliko nam je potrebno nastavnog kadra. Cilj nam je da napravimo jedan dokument koji bi u konačnici poslužio cjelokupnom razvoju Kantona u smislu povećanja nataliteta te stvaranja što boljih uslova za život ljudi na području našeg kantona“- naglasio je ministar Arman Bešlija .

Kao i svake godine, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde nastoji da za buduće školarce obezbijedi dio udžbenika i školskog pribora. Tako su ove godine obezbijeđeni udžbenici za svu djecu drugih razreda osnovnih škola, dok je nevladina organizacija World Vision obezbijedila dio školskog pribora za sve učenike prvih razreda osnovnih škola.

Uzimajući u obzir činjenicu da se u užem gradskom jezgru izvode radovi na rekonstrukciji cesta, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, u skladu sa zaključkom Vlade BPK Goražde, podsjetilo je nadležne u Gradu Goražde da uzmu u razmatranje ovaj problem kako bi se do početka nove školske godine riješio, a sve u cilju bezbjednog dolaska učenika u školske ustanove.

U školsku 2019/2020.godinu upisano je 2734 učenika. Osnovnu školu u ovoj školskoj godini pohađat će 1898 učenika. Od tog broja, 249 upisano učenika upisano je u prvi razred dok će srednju školu pohađati 836 učenik. U prvi razred srednje škole upisano je 216 učenika.

Ministar Bešlija, na kraju je zaželio svim učenicima i nastavnicima sretan početak nove školske godine, te naglasio da će Ministarstvo i Vlada BPK Goražde nastojati da pružaju podršku njihovom radu i u budućnosti.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.