»»

"/>
U Ministarstvu za obrazovanje mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde
Održan sastanak o temi „Stanje nekropole stećaka „Goršić Polje“
Datum: 01.10.2019.

Na inicijativu ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Armana Bešlije, danas je održan sastanak o temi „Stanje nekropole stećaka „Goršić Polje“ te aktivnostima koje je potrebno poduzeti na njenoj adekvatnoj zaštiti.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Savjeta za kulturu BPK Goražde, Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline, Gradske uprave, Centra za kulturu te Planinarskog kluba „Maglić“ Goražde.

Prema riječima ministra Bešlije, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport uvidjelo je hitnost reagovanja u cilju zaštite nekropole stećaka „Goršić Polje“ koja je na UNESCO listi svjetske kulturne baštine. Kako je istaknuto na sastanku, u zaštiti i promociji nekropole potreban je angažman lokalnih i kantonalnih institucija, nevladinih organizacija, ali i svih onih u čijem interesu je promocija nacionalnog blaga BiH.

„ Sastali smo se kako bismo definisali mjere u cilju zaštite ovog lokaliteta te da ubuduće kroz neke aktivnosti i zakonska rješenja uredimo tu oblast. Kada govorimo o imovinsko- pravnim odnosima, tu su u pitanju nadležnosti, ali mi smo na ovom sastanku razmijenili iskustva i dali zadatke s vremenskim okvirima. Sada je na nadležnim intitucijama da rješavaju te probleme, a mi ćemo i dalje nastaviti da imamo redovno ovakva okupljanja i da planiramo aktivnosti kako bi ovome dali veliki značaj, jer to i jeste od velikog značaja za Bosansko-podrinjski kanton i ovaj kraj“-kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija.

Ispred Savjeta za kulturu BPK Goražde ističu da naš kanton nema odgovarajući Zakon o kulturno- historijskom naslijeđu koji je, prema riječima člana Savjeta Slavka Klisure, temelj i osnova za sve buduće korake kada je u pitanju ova oblast. Također, istaknuta je potreba osnivanja institucije za upravljanje kulturno- historijskim naslijeđem te memorijalnim i spomeničkim kompleksima.

„Mislim da to trebamo uraditi i to je jedan od mojih prijedloga koji nije nov. Drugi prijedlog koji takođe nije nov je da treba formirati instituciju koja bi upravljala blagom koje mi imamo od „Goršić polja“, „Presjeke“ i drugih nalazišta stećaka te Memorijalne šume “Srebrenica“, parka „Rorovi i partizanskih spomenika. Zbog nedostatka adekvatne zaštite često imamo uništavanje tog spomeničkog blaga. Slijedeći prijedlog koji je jako star je da se zgrada Gradske galerije kompletna stavi pod zaštitu države, jer sama po sebi je spomenik i u nju smjeste sve institucije za zaštitu spomenika i nalazišta u kojim bi radili stručnjaci koji su spremni da na pravi način djeluju, jer mi smo povlašteni grad koji ima nalazište stećaka i nekropolu koja je pod zaštitom UNESCO-a“-riječi su Slavka Klisure, predstavnika Savjeta za kulturu BPK Goražde.

Na sastanku su doneseni i zaključci kojima se daje podrška Gradskoj upravi Goražde u rješavanju imovinskih odnosa za zemljište na kome se nekropola nalazi, njenoj stručnoj zaštiti, uređenju puta do nekropole te njenom obilježavanju.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.