»»

"/>
Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine
Učenici MSŠ “Enver Pozderović” izvrsnim dramsko-poetskim performansom podsjetili na poruke ZAVNOBiH-a;dodijeljene nagrade učenicima za najbolje literarne i likovne radove
Datum: 22.11.2019.

Bilo je tačno 18 sati i 40 minuta kada je u salu Centra za kulturu u Goraždu ušao komandant Narodnoslobodilačke vojske Jugoslavije, maršal Josip Broz Tito. Dočekan pozdravom „ Smrt fašizmu druže Tito“ snažnim je glasom odgovorio „ Sloboda narodu“ , a potom se obratio delegatima ZAVNOBiH-a govoreći o Bosni i Hercegovini, zajednici ravnopravnih naroda i narodnosti i značaju zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine..

Tako je završen dramski dio programa u kome su sjajni učenici goraždanske Mješovite srednje škole „ Enver Pozderović“ glumački rekonstruisali završni čin zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Vidjeli smo i dio priče o vječnom Kulin banu, u dramskom performansu iz predstave Zlatka Topčića, čuli odlične recitatorke koje su govorile stihove Maka Dizdara, sjajnu interpretatorku pjesama o Bosni i Hercegovini Lejlu Žuga.

Svakako vrijedi ispisati imena mladića i djevojaka, članova dramsko – recitatorske i istorijske sekcije koji su izmamili osmjehe i poneki sjetni uzdah brojnoj publici u Maloj sali goraždanskog Centra za kulturu. Oduševili su nas: Ajla Kanlić, Ajla Mirvić, Lejla Hadžović, Mirza Hadžić, Dino Hadžić, Salko Kalkan, Tarik Mirvić, Anid Kurtić, Dalila Riđević, Amna Kazagić, Edvin Polovina, Amar Šehović, Hamza Žuga, Adnan Ferhatović, Taida Dučić, uz veliki i uspješan angažman njihovih profesora.

U programu je bila i dodjela nagrada đacima osnovnih i srednjih škola koji su imali najuspješnije literarne i likovne radove o temi „ Dan državnosti BiH“. U kategoriji literarnih radova za osnovne škole najuspješnija je Amila Herak, druga nagrada pripala je Amini Džafić, a treća Ilmi Deljo.

Najbolji literarni rad među srednjoškolcima imala je Amina Hubjer, druga nagrada dodijeljena je Ilmi Kazagić, a treća Lejli Žuga. Najuspješniji likovni rad u konkurenciji osnovnih škola imala je Erna Mujezinović, drugu nagradu osvojila je Ajla Rahman, a dodijeljene su dvije treće nagrade: Maliki Pršeš i Almi Kunovac. Njima je priznanja uručio Arman Bešlija, ministar Ministarstva za obrazovanje koje je i raspisalo poziv za izradu literarnih i likovnih radova.

Sve je u ovoj lijepoj večeri, uz program u kome su njegovi akteri na sjajan način povezali Kulina bana i ZAVNOBiH, dvije velike odrednice bosanskohercegovačke istorije i opstojnosti, briljirali đaci, bilo u znaku dobrih vibracija i osjećaja pripadanja Domovini koju su u Mrkonjić Gradu obnovili i nastavili graditi heroji, u znaku poruka upućenih kao čestitke Bosni i Hercegovini…

Jedna od njih se nekoliko puta čula i sa mini pozornice i iz publike u sali Centra za kulturu- Smrt fašizmu – Sloboda narodu!

Poruka koja itekako ide uz Dan državnosti naše Bosne i Herecegovine!

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.