»»

"/>
Povodom rezultata PISA testiranja
Održan radni sastanak sa uposlenicima u obrazovnom sektoru
Datum: 18.12.2019.

Danas je u Velikoj sali Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održan radni sastanak povodom rezultata PISA testiranja koje je u Bosni i Hercegovini provela Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. PISA ili Programme for International Student Assessment testiranje provedeno je prošle godine pod pokroviteljstvom OECD-a, a provodi se svake treće godine. Prvi put u svijetu provedeno je 2000. godine.
„Rezultati PISA testiranja su bili manje-više očekivani. Drago mi je da se dogodilo testiranje. Prvi put je naša zemlja učestvovala na testiranju, a sada je do nas hoćemo li prvenstveno kao država, pa onda i kao kanton poduzeti adekvatne mjere. Mi kao pojedinci ne možemo ništa uraditi, očekujemo strategiju koju bi prije svega predložila Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH. Očekujemo na državnom nivou uključivanje Vijeća ministara, jer se PISA testiranje provodi svake treće godine. Mi ispred osnovne škole znamo da nešto nije u redu, ja mislim da se radi o strategijama učenja, da je reproduktivno učenje još uvijek zastupljeno na Balkanu i da se ono ocjenjuje kao izvrsnost. Nažalost, bitno je da učenik reproducira sadržaj i dobije odličnu ocjenu, peticu, što ne smije biti slučaj. To može biti neka niža ocjena, a za veću ocjenu učenik mora znati puno više, kritički razmišljati, donositi zaključke. Međutim, neko učenike treba usmjeriti i pripremiti za to a to je nastavnik. Ja bih bila zadovoljna da zanemarimo te rezultate PISA testiranja, da ne tražimo izgovore i da kvalitetno krenemo sa državnog nivoa i vremenom možda za nekih petnaest godina da osjetimo pomake, ako budemo radili kao na primjer Republika Slovenija“- izjavila je direktorica OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija” Jasmina Djana.

Podsjećanja radi, od 79 zemalja svijeta, u kojima je provedeno testiranje, Bosna i Hercegovina je na 62. mjestu. Lošiji su samo Sjeverna Makedonija i Kosovo. Na prvom mjestu je Kina. U pismenosti iz prirodnih nauka, Bosna i Hercegovina je najlošije rangirana u regiji. Za testiranje je potrošena jedna marka po đaku. Testirano je 6.480 učenika – 3.148 djevojčica i 3.332 dječaka iz 213 osnovnih i srednjih škola širom Bosne i Hercegovine.
„Danas smo upriličili radni sastanak sa uposlenicima u obrazovanju. Želimo im predstaviti rezultate PISA testiranja i samim tim da se zajedno dogovorimo o aktivnostima koje treba poduzeti kako bi poboljšali čitalačku i matematičku pismenost i pismenost iz oblasti prirodnih nauka. Na sjednici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dogovoreno je da ćemo imati radne sastanke, gdje će jedna od glavnih tema biti PISA rezultati i kako ćemo zajednički raditi da poboljšamo uslove u obrazovanju“- izjavio je ministar Arman Bešlija.
Sljedeće PISA testiranje u Bosni i Hercegovini bi trebalo biti provedeno 2021. godine. Da li će se to desiti zavisi od toga da li će Predsjedništvo Bosne i Hercegovine potpisati ugovor kojim će se to omogućiti. Na potpisivanje ugovora se čeka već godinu dana. Provođenje prvog ovakvog testiranja u Bosni i Hercegovini su omogućili pojedine strane države, među kojima su Sjedinjene Američke Države i Švicarska, Evropska unija i međunarodne organizacije UNICEF, OSCE, Save the Children i Fond otvoreno društvo.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.