»»

"/>
Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport
Započeo s radom volonterski servis
Datum: 22.03.2020.

Volonterski servis na području Goražda formiran naredbom kantonalnog štaba Civilne zaštite BPK, danas je počeo s radom.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija pojašnjava da je njegova namjena pružanje pomoći pri kupovini osnovnih namirnica, higijenskih potrepština ili lijekova osobama starijim od 65 godina i koji boluju od neke hronične bolesti.

Po riječima Bešlije, u volonterskom servisu su  angažovani svi mlađi uposlenici u ministarstvima, koji rade u call centru i na terenu , a uključena  je i grupa građana koja je iskazala interes za rad u servisu.

“ Trenutno to radimo u testnoj fazi, jer imamo naredbe da se ograničeno krećemo a ako formiramo tim od 100 – 200 volontera kršimo tu naredbu. Trenutno evidentiramo koji su to slučajevi, javljaju nam se starije osobe i onda ćemo napraviti spisak i mapu kretanja te angažovati onoliko volontera koliko bude potrebno” – pojasnio je Bešlija.

Dodao je da je od strane Zavoda za javno zdravstvo BPK dostvaljena lista ljudi koji su u izolaciji.

“ Imamo timove koji samo rade sa tom populacijom i te ljude pozivaju, provjeravaju da li im je što potrebno dostaviti, naravno uz maksimalne mjere zaštite. Druga grupa su timovi koji rade za osobe starije od 65 godina i hronične bolesnike kojima je zabranjeno kretanje. Da ne bude zabune, isključivo se vrši nabavka prehrambenih i higijenskih artikala te lijekova, a bilo je slučajeva da ljudima treba donijeti i drva. Neki su čak zvali i da im se uplati loto i želimo izbjeći takve situacije” – naglasio je Bešlija.

Dodao je da će u koordinaciji sa Centrom za socijalni rad, organizacijama Merhamet, Crveni križ i drugima biti napravljeni spiskovi, kako bi pomoć u ovom vidu stigla tamo gdje je potrebna.

Broj call centra 062 453 025:

www.bpkg.gov.ba/www.rtv bpk.ba

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.