»»

"/>
Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde
Održan sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola
Datum: 03.07.2020.

Ministar za obrazovanje,mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija upriličio je danas sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola s prostora našeg kantona.

Na sastanku je razgovarano o organizaciji nastavnog procesa za školsku 2020/2021 godinu,  s akcentom na formiranje odjeljenja te aktivnostima koje bi trebale prethoditi izmjenama i dopunama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju BPK Goražde  i  potpisivanju novog koletivnog ugovora u obrazovanju.

Uzimajući u obzir činjenicu da je u ruralnim školama evidentan pad broja učenika i da gradske škole bilježe porast broja učenika, u planu Ministarstva je, prema riječima ministra Bešlije, izrada  Protokola o zbrinjavanju nastavnika, na način da će se izvršiti preraspodjela nastavnog kadra.

Takođe, zbog epidemiološke situacije u našoj državi izazvane pandemijom koronavirusa COVID-19, u izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju BPK Goražde predviđeno je zakonsko definisanje online nastave. U tom cilju, Ministarstvo već realizuje projekat koji je odobrio UNICEF, a kako je istaknuto, platforma je već uspostavljena.

Prema riječima direktorice Osnovne škole „Prača“ u općini Pale u Federaciji BiH Ajle Subašić, u ovoj školskoj godini u Prači nije upisan nijedan prvačić, ali ne bi trebalo biti tehnološkog viška nastavnog kadra budući da se u narednoj godini očekuje upis 6 prvačića.

Direktor JU SSŠ „Džemal Bijedić“ Sedin Hažimusić ističe da su škole dobro prevazišle probleme s kojima su se suočile u vrijeme pandemije koronavirusa, te da će zahvaljujući online platformi na kojoj se trenutno najviše radi i stručnoj edukaciji nastavnog osoblja, septembar svi dočekati spremni kako zakonski, tako i stručno i tehnološki.

„Tehnološki  višak ove godine smo uspjeli riješiti zahvaljujući, prije svega, Ministarstvu koje nam izalazi u susret. Mislim da će u narednim godinama biti problem u čitavom Kantonu, jer u srednje škole dolazi samo 180 učenika i to je najmanji broj učenika od agresije. Tu će u svim srednjim školama nastati jedan veliki problem i dobro je što se na vrijeme počelo diskutovati o tim temama. Mislim da ćemo naći neki modus, neko rješenje i za škole i za nastavno osoblje i učenike“izjavio je direktor Sedin Hadžimusić.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.