»»

"/>
Povodom obilježavanja Međunarodne sedmice mira
Poruke mira i jednakosti iz SSŠ „Džemal Bijedić“
Datum: 07.06.2012.

U Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ u Goraždu danas je organiziran mirovni događaj povodom obilježavanja Međunarodne sedmice mira, u okviru projekta „Obrazovanje za mir“. Učenici ove škole, predvođeni profesoricom Muberom Pašović su prigodnim obrazovno-zabavnim programom poslali poruke mira i jednakosti  ističući to da mir nema alternativu.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Pedagoški zavod Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u okviru saradnje sa Obrazovanje za mir Institutom za Balkan (EFP-Balkans) u školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde vrši integraciju programa „Obrazovanje za mir“ u nastavni proces.

Nastavni plan i program  “Obrazovanje za mir” dio je Integrativnog nastavnog plana i programa produciranog od strane Međunarodnog instituta „Obrazovanje za mir“, koji se provodi u školama u oba entiteta, svim kantonima i Brčko distriktu, pod pokroviteljstvom Obrazovanje za mir Instituta za Balkan (EFP-Balkans).

Utemeljen je na stanovištu da mir predstavlja urođenu želju i sposobnost u svim ljudskim bićima, te da je najveća potreba i krajnja sudbina čovječanstva postići mir u svim dimenzijama života: unutarnjoj, međuljudskoj, međugrupnoj, međunarodnoj i globalnoj.

Principi obrazovanja utemeljeni na miru uključuju:

–  Shvatanje da je čovječanstvo jedno

– Uviđanje da jedinstvo podrazumijeva i različitost

– Uviđanje da je moguće postići i održati jedinstvo, a istovremeno omogućiti različitost

– Shvatanje da se ovaj zadatak ne može izvršiti silom, putem nasilja, nego kroz otvoren, miroljubiv, pravedan proces rješavanja problema i donošenja odluka.

U okviru Obrazovanja za mir svaki učenik je obrazovan i obučen da upotrebljava svoje sposobnosti za znanje, ljubav i volju s ciljem aktivnog doprinosa stvaranju mira, pravde i napretka za cijelo čovječanstvo.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.