»»

"/>
Novogodišnja press konferencija Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Predstavljene najznačajnije aktivnosti rada Vlade u 2020.godini
Datum: 30.12.2020.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde upriličila je danas press konferenciju na kojoj su predstavljene najznačajnije aktivnosti rada Vlade u 2020.godini.

Kako je istaknuto, a uzimajući u obzir činjenicu da je protekla godina jedna od najizazovnijih ne samo za naš kanton, već i cijeli svijet zbog pojave pandemije virusa COVID-19, Vlada BPK Goražde uspjela je realizovati značajan broj projekata, i u ovim teškim uslovima nastojati pružiti našim građanima obezbjeđenje najoptimalnijih uslova za njihovu egzistenciju.

Sa press konferencije Vlada BPK Goražde upućena je zahvalnost  svim građanima BPK Goražde, posebno zdravstvenim i prosvjetnim radnicima, uposlenicima Ministarstva unutrašnjih poslova, privrednicima te saradnicima koji su sa velikom odgovornošću, uz  poštivanje epidemioloških mjera i iznalaženjem adekvatnih rješenja, značajno uspjeli umanjiti negativne posljedice koronavirusa, držati pandemiju pod kontrolom, a opet osigurati da sistem funkcioniše, da se realizuju planirane investicije te da se podrže socijalno osjetljive kategorije.

„Odgovornom politikom i velikim naporima zdravstvenih radnika uspjeli smo očuvati zdravstveni sistem i držati ga funkcionalnim kako bi mogao odgovoriti na sve potrebe naših građana,  a u narednom periodu nam ostaje obaveza da osiguramo pojačanu brigu o mentalnom zdravlju stanovnika u BPK Goražde,  posebno osoba u stanju potrebe. Svi zahtjevi zdravstvenih institucija su ispoštovani. Posebno nam je zadovoljstvo što uprkos pandemiji nisu zaustavljene aktivnosti na uspostavi hemodijaliznog centra u koji će biti uloženo preko milion KM. Najveći dio sredstva uložiće Vlada BPK Goražde, a posebnu zahvalnost dugujemo našim donatorima koji su nam osigurali dio sredstava neophodan za nabavku opreme.

Uz razumijevanje svih predstavnika vlasti, prvi smo kanton koji je osigurao egzistencijalnu naknadu za nezaposlene demobilisane borce koju smo uprkos umanjenim prihodima uspjeli na vrijeme isplaćivati. Pravo na ovu nadoknadu ostvarilo je 320 demobilisanih boraca i ukupno će biti utrošeno 660.000 KM. Pokazali smo i senzibilnost za nastojanja Fondacije Istina za Goražde koja je pomagala optuženim pripadnicima Armije BiH, a nije izostalo ni redovno finansiranje šest boračkih udruženja.

U ovim teškim vremenima trudili smo se biti potpuno socijalno odgovorni što dokazuje i činjenica da smo izmirili i sva socijalna davanja koja na mjesečnom nivou iznose oko 420.000 maraka. Cijenili smo da posebnu pažnju treba posvetiti i našim penzionerima s minimalnim primanjima i licima starijim od 65 godina koji su se u vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće našli u stanju socijalne potrebe. Za 2552 lica izdvojili smo  127.600,00 KM.

Svjesni smo koliko je pandemija uzrokovala gubitaka privrednicima i obrtnicima. Trudili smo se da u okviru naših mogućnosti koje su značajno limitirane ograničenim budžetom pokažemo da smo uz njih, da razumijemo težinu situacije i da smo spremni pomoći najviše što možemo. Osnovni cilj nam je bio da se sačuvaju radna mjesta, pa smo kroz programe subvencionirali plaće uposlenih za što smo izdvojili preko 600.000 maraka. Uz ovo, uspjeli smo isplatiti i sve poljoprivredne poticaje za prošlu godinu.

Kontinuirana gradnja tunela Hranjen je pokazatelj posebne empatije svih nivoa vlasti u FBiH prema BPK Goražde i njegovim stanovnicima. Za nas je ovo generacijski projekat koji će sasvim sigurno značajno promijeniti životne okolnosti na ovim prostorima otvarajući nove perspektive, posebno za brži ekonomski razvoj. U tom pravcu Vlada BPK Goražde je prepoznala i potrebu donošenja Zakona o turizmu, jer naša želja je da u narednom periodu damo maksimalan doprinos da oživimo ovu granu industrije za koju na ovim prostorima postoji dovoljno potencijala.

Uprkos svim teškoćama značajne rezultate postigli smo i na polju uređenja putnih komunikacija. Direkcija za ceste Ministarstva za privredu BPK Goražde,  asfaltirala je ukupno 11,7 kilometara regionalnih putnih pravaca.

Svjesni da je jedan od najizraženijih problema na području općine Goražde onaj sa osiguranjem redovnog vodosnabdijevanja pitkom vodom, iz kantonalnog budžeta izdvojit ćemo 320.000 KM za sufinansiranje rekonstrukcije potisnog cjevovoda. Uz to, trudili smo se da podržimo i sve druge projekte koje su prema Vladi BPK Goražde aplicirale općine.

Opredjeljenje Vlade, ali i Skupštine BPK Goražde je bilo da očuvamo sportske klubove i sportske aktivnosti na području BPK Goražde, Vlada je sa oko  400. 000 KM podržala rad sportskih klubova, te 70.000 KM za izgradnju sportskog stadiona.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti i našim socijalnim partnerima, sindikatima sa kojima smo imali konstruktivne razgovore i dogovore u kojima se pokazalo puno razumijevanje prema novonastalim okolnostima. Također, u ime Vlade zahvaljujem se svim našim predstavnicima u zakonodavnim tijelima FBiH koji su zajedno s Vladom FBiH još jednom uspjeli obezbijediti neophodnu grant podršku ovim prostorima.

U tom pogledu, veoma je važno da nastavimo graditi partnerske odnose s višim nivoima vlasti kako bismo osigurali da i u narednom periodu BPK Goražde ostane jedan od prioriteta za budžetsku podršku, ali i značajniju podršku projektima koji dolaze s ovih prostora. Zajedno s Vladom FBiH brinuli smo se i nastavit ćemo da dajemo podršku našim povratnicima u RS.

Još jednom želimo istaknuti da je ovo bila godina velikih iskušenja koja su i dalje pred nama. Želimo nam svima da iz proteklog perioda izvučemo pouke i da zajednički osiguramo da u 2021. godini očuvamo zdravlje naših građana, ali i da otvorimo prostor koji će osigurati da težište svih aktivnosti ne bude isključivo na podmirivanju socijalnih potreba”-u ime Vlade BPK Goražde istaknula je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Ovom prilikom, Vlada  BPK Goražde uputila je  i čestitke za Novu godinu svim građanima našeg kantona, uz želju da se u 2021.godini vratimo normalnom životu u kojem ćemo prije svega iz školskih klupa čuti veselu graju, a s njom svjedočiti i oživljavanju privrednog, kulturnog i sportskog života.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.