»»

"/>
Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija
Škole nisu izvor zaraze, ali struka je preporučila da idemo na online nastavu
Datum: 19.03.2021.

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj vanrednoj sjednici prihvatila je preporuku Kriznog štaba kantonalnog ministarstva zdravstva, da se u svim osnovnim i srednjim školama na području tog kantona od ponedjeljka nastava odvija po online modelu – potvrdio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija.

Naglasio je da će se online nastava odvijati u trajanju od 14 dana, počev od 22. marta na preporuku zdravstvene struke, iako je obrazovna imala drugačije mišljenje

„ Na zajedničkom sastanku sa predstavnicima škola, Zavoda za javno zdravstvo, školskih odbora i vijeća roditelja, doneseni su zaključci da škole nisu mjesta zaraze i da u potpunosti primjenjuju epidemiološke mjere, kako bi zaštitili učenike i nastavnike. Takođe je konstatovano da zatvaranje škola ima posljedice na mentalno zdravlje učenika te na problematiku privrednog sektora i porodica u kojima oba roditelja rade te apleirano da škole trebaju biti zadnje u lancu zatvaranja, jer postoje rizična mjesta gdje se djeca i mladi okupljaju bez poštivanja mjera“ – pojasnio je Bešlija.

Dodao je da je većina prisutnih na zajedničkom sastanku bila za redovnu nastavu u školama, ali da su ipak svi bili saglasni da se odluka u konačnici prepušta struci.

„  To je krizni štab koji je u konačnici dao preporuku da se pređe na online nastavu zbog pogoršanja epidemiološke situacije i Vlada je to prihvatila. Odluka je na snazi od danas, a učenici će online nastvau pohađati od ponedjeljka“ – pojasnio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.