»»

"/>
Povodom obilježavanja  5. oktobra, Međunarodnog dana učitelja/nastavnika na prostoru BPK Goražde
Upriličena panel diskusija o temi „Nastavnik u srcu oporavka obrazovanja“
Datum: 05.10.2021.

U Domu mladih Centra za kulturu Goražde upriličena je panel diskusija o temi „Nastavnik u srcu oporavka obrazovanja“ čiji organizaotor je Kantonalni odbor sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, u saradnji Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

Panel diskusiji na kojoj se govorilo o položaju prosvjetnih radnika u BPK Goražde u odnosu na FBiH, s akcentom na plaće prosvjetnih radnika, između ostalih, prisustvovala je i premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Čestitajući Dan učitelja i nastavnika ona je u svom obraćanju ukazala i na značaj jačanja obrazovnog sistema na području našeg kantona te značaj obavljanja prosvjetnog  poziva, posebno u okolnostima izazvanim panedmijom virusa COVID-19.

„I u nemogućim okolnostima izazvanim pandemijom virusa COVID-19 pokazali ste kako je posao koji obavljate častan i dostojanstven, brinući se o našoj djeci kako ne bi propustili gradivo, a ujedno nastojeći da sačuvate mentalno zdravlje kako nas, tako i naše  djece. Kada je riječ o materijalnom položaju prosvjetnih radnika, Vlada i resorno ministarstvo, u saradnji sa Sindikatom prosvjetnih radnika, u skladu sa finansijskim mogućnostima, u narednom periodu nastojat će poboljšati taj status kako bi se oni  osjećali zadovoljno ne samo na 5. oktobar kada je Dan nastavnika, već svaki dan u toku godine“-u svom obraćanju istakla je premijerka Aida Obuća.

Također, ukazala je na značaj donošenja adekvatnih mjera koje bi doprinijele povećanju broja stanovnika na prostoru našeg kantona, a samim tim i učenika.

„To je jedan mukotrpan posao za sve i u njemu moramo istrajati, ali smatram da su teški zadaci za hrabre i odvažne ljude, a ja ih ovdje vidim jako puno i ne sumnjam da ćemo zajedničkim radom poboljšati proces obrazovanja na prostoru BPK Goražde“- ovom prilikom kazala je premijerka BPK Goražde.

Čestitke prosvjetnim radnicima uputila je i resorna ministrica Biljana Begović, a o položaju prosvjetnih radnika ovom prilikom govorila je Jasmina Djana, predstavnica Aktiva nastavnika, te predstavnice Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Senada Tabaković i Nermina Karahmetović.

Ovom prilikom odata je i počast preminulim prosvjetnim radnicima od posljedica pandemije virusa COVID-19.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.