»»

"/>
U okviru "Socijalnog dana"
Goraždanski srednjoškolci jedan dan rade u Vladi BPK Goražde
Datum: 15.10.2021.

Današnji dan, 15.oktobar, Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) obilježava kao „Socijalni dan“. Tim povodom, današnji gosti u zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde su učenici iz srednjih škola s područja našeg Kantona.

Na „Socijalni dan“ srednjoškolci dobijaju priliku da odlaskom na radno mjesto steknu osjećaj za radnu atmosferu i upoznaju se sa osnovnim radnim procesima. Na ovaj način oni pomažu vršnjacima da realizuju svoje ideje, dok im odlazak na radno mjesto doprinosi donošenju odluke o njihovom budućem zanimanju.

Svoje prvo radno iskustvo goraždanski srednjoškolci danas će steći u svim ministarstvima u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uvidjela je važnost ovog projekta i odlučila ga kao i proteklih godina podržati te dati priliku srednjoškolcima da grade sebe, svoja znanja i vještine kroz obezbjeđivanje radnih mjesta, kako bi oni proveli 8 sata radeći te potencijalno zaradili svoje prve dnevnice u minimalnom iznosu od 20,00 KM.

Učenici su imali priliku da razgovaraju i razmijene mišljenje o svojim budućim pozivima i zanimanjima sa ministricama za obrazovanje i pravosuđe u Vladi BPK Goražde, Biljanom Begović i Natašom Danojlić, a nakon toga upućeni su na svoja radna mjesta.

Škole omogućavaju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije i institucije ulažu u lokalnu  zajednicu i mlade ljude svog grada, koji su snaga i moć današnjeg društva. Socijalni dan ima nevjerovatne učinke u povezivanju poslodavaca i potencijalnih budućih zaposlenika, uči srednjoškolce radnoj etici i odgovornosti, promovira pozitivne primjere uspješnih firmi i poboljšava status srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Sredstva koja budu prikupljena u okviru „ Socijalnog dana“ bit će uplaćena  u fond Asocijacije srednjoškolaca u BiH, a u koje svrhe će biti utrošena to predlažu lokalni timovi ove asocijacije.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.