»»

"/>
Francuska ambasadorica se susrela i sa kantonalnom ministricom obrazovanja
Razgovarano o unaprjeđenju odgojno-obrazovnog sistema, s akcentom na uvođenje francuskog jezika u sistem školstva na području našeg kantona
Datum: 16.02.2022.

U sklopu službene posjete Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini NJ.E. Kristina Tudik sastala se danas sa ministricom  za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Biljanom Begović, a sastanku je prisustvovao i direktor Pedagoškog zavoda BPK Goražde Admir Kurtović te stručna savjetnica za oblast obrazovanja Emina Hadžić.

Na sastanku je razgovarano o unaprjeđenju odgojno- obrazovnog sistema na prostoru BPK Goražde, s akcentom na uvođenje francuskog jezika u sistem školstva na području našeg kantona.

„Cilj je jačanje saradnje između Republike Francuske i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koja je započela još prije petnaestak godina. Također, zajednički cilj je da djeca od predškolskog uzrasta pa do srednje škole imaju za početak fakultativnu nastavu iz francuskog jezika, a u narednom periodu da se razvija ljubav prema tom jeziku od strane djece i roditelja koji bi investirali u znanje tog jezika“- kazala je ministrica Begović.

Dodala je da smatra da francuski jezik vezuje, kulturu, umjetnost, ljepotu i da u svakom slučaju može biti samo jedna prednost i napredak za svako dijete i svaku mladu osobu u životu.

„Današnji sastanak je inicijalni, a ono što je naša želja jeste da ne bude prvi i jedini. Mi ćemo od danas već da inteziviramo saradnju ako mislimo da to zaživi u što skorijem periodu. Od narednog mjeseca, očekujemo posjetu saradnika iz Ambasade Francuske u BiH, koji će intezivirati saradnju sa resornim ministarstvom i Pedagoškim zavodom, kao i razgovarati o stipendiranju naših učenika u Francuskoj, ali i o povratku tih studenata po završetku koji bi se vratili u svoj kanton, grad, da iskoriste svoje kapacitete koje su stekli u Francuskoj“- istaknula je ministrica obrazovanja.

Također, ovom prilikom od strane Ambasade Republike Francuske u BiH dat je i prijedlog da uz saglasnost roditelja naša djeca odlaze u Francusku i da francuska djeca dolaze u BPK Goražde, što bi bilo dragocjeno iskustvo.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.