»»

"/>
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Počeo upis učenika u prvi razred osnovne škole, manji broj prvačića
Datum: 11.05.2022.

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde počeo je upis učenika u prvi razred osnovne škole.

Predstavnica kantonalnog ministarstva za obrazovanje Amira Borovac ističe da je u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju na području kantona, upis  budućih prvačića ove godine počeo  7. maja

„ Na inicijativu pedagoga škola u posljednjiih nekoliko godina uvedena je jedna jako lijepa praksa da se daju termini roditeljima kada da dovedu svoju djecu na upis, kako bi se izbjegle gužve a prije svega kako bi se tom djetetu posvetila posebna pažnja i zasluženo vrijeme i kako bi  dijete  upis i samu školu doživjelo na jedan poseban način“ – kazala je Borovac.

Podsjeća da u BPK Goražde  još uvijek traje realizacija obaveznog predškolskog programa koji će biti okončan  krajem maja  velikom priredbom u gradskoj dvorani. Prema evidenciji, u osnovne škole bit će upisano 205 učenika.

„  U odnosu na prethodnu godinu to je manji broj, ali u odnosu na broj učenika koji izlaze iz osnovne škole mislim da je to otprilike isti broj koji se kreće u proteklih nekoliko godina. Nama je jako bitno sa aspekta planiranja obrazovnog programa da pratimo otprilike broj odjeljenja koja izlaze iz osnovnih škola i broj onih koje upisujemo što nam je važno zbog kontinuiteta rada te eventualnog zbrinjavanja tehnološkog viška radnika, a naravno želja nam je da škole budu bogatije za što veći broj djece“ – kazala je Borovac.

Iz ministarstva obrazovanja podsjećaju roditelje i staratelje  da prilikom upisa djece trebaju dostaviti  ljekarsko uvjerenje, rodni list kao i potvrdu o prebivalištu  te naglašavaju da je obaveza poštovati upisno područje djeteta. Upis u prvi razred trajat će u skaldu sa terminima koje su dodijelile škole.

www.bpkg.gov.ba/www.rtvbpk.ba

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.