»»

"/>
Prvi Goražde specijal KUP
KUP okupio veliki broj mladih osoba i prijatelja iz raznih krajeva BiH i Evrope
Datum: 21.05.2022.

Prvi  Goražde Specijal Kup, u organizaciji Karate kluba Specijal,  u gradu na Drini danas je okupio  više od 550 takmičara  iz 45 klubova iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

U Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ organizirano je takmičenje u svim uzrasnim kategorijama od pionira do seniora, tako da je ovo i po mišljenju učesnika i organizatora istinska promocija karatea u kojem je i Goražde dalo niz reprezentativaca i vrsnih sportista.

Jedan od njih je i selektor muške kadetske karate reprezentacije BiH  i trener Kluba borilačkih sportova „Perfekt“ iz Sarajeva, Armin Topalović.

„ Osjećaj je nejvjerovatan jer sam ja dijete sa Drine i za ovaj grad me vežu posebne emocije. U ovoj dvorani sam posljednji put bio 2001. godine kada sam proglašen i sportistom Grada Goražda, tako da mi je velika čast i zadovoljstvo sudjelovati danas na ovom turniru koji je nadmašio očekivanja svih nas. Ovakvi događaji su itekako velika prilika za popularizaciju karate sporta, pogotovo takmičarima reprezentativnog ranga da se provjere i vide u kojem smjeru da rade“ – kaže Topalović.

Na turnir u Goraždu stigli su i članovi Karate kluba „Budućnost“ iz Podgorice (Crna Gora). Trener Rajko Vujošević napominje da je prvi put u Goraždu bio krajem 80-ih godina kada je tadašnji klub iz Goražda bio član prve savezne karate lige.

„ Mi često dolazimo u BiH na turnire i odlučili smo podržati i ovaj turnir u Goraždu. S obzirom da je prvi turnir,  mnogo je učesnika i publike i vjerujem da će i kvalitet karatea biti dobar. Karate je u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a danas samostallnim državama uvijek imao uspjehe i mislim da je i danas tako jer nema takmičenja u Evropi i svijetu sa kojeg učesnici iz tih država ne donose medalje“ – ističe Vujošević.

U Karate klubu Specijal – Goražde su ponosi što je grad na Drini, prvi put nakon 25 godina, domaćin jednog ovakvog sportskog događaja

„ Ovo je veliki izazov ali se nadamo da ćemo opravdati očekivanja naših gostiju kojima se zahvaljujemo na odzivu i podršci ovoj manifestcaij. Nadamo se da  ćemo u narednom periodu imati kontinuitet i tradiciju da se Goražde Specijal KUP nastavi“ – kazao je na otvaranju turnira predsjednik Organizacionog odbora Ermin Mandžo.

Predsjednik KK Specijal Armin Mandžo naglasio je da su se, pored vrhunskih takmičara u Goraždu okupile i  vrhunske sudije, delegirane od strane Karate saveza FBiH.

Generalni pokrovitelj turnira je Vlada BPK Goražde i resorno ministarstvo, a  turnir je otvorila premijerka  Aida Obuća.

„ Drago mi je da se u BPK  nakon 25 godina održava jedna ovakva manifestacija i nadamo se da će ovo prerasti u tradiciju i da će ova dvorana svake godine biti sve punija sportistima i novim nadama karate sporta. Zadovoljstvo mi je  je što ovdje vidim veliki broj mladih osoba i prijatelja iz raznih krajeva BiH i Evrope i to je upravo bogatstvo koje sport ima. Želim da danas pobjede najbolji, čestitam KK Specijal na dobroj organizaciji, a svim gostima  da iz Goražda ponesu lijepe utiske“ – poručila je Obuća.

Pored medalja, pehara  i diploma za najuspješnije, organizatori su  za sve učesnike turnira uzrasta od 6 do 9 godina obezbijedili  učesničke medalje, a dodjeljene su i zahvalnice pokroviteljima, sponzorima kao i pojedincima koji doprinose afirmaciji karate sporta.

Najuspješniji takmičar turnira je pobjednik takmičenja u muškoj seniorskoj OPEN kategoriji Hamza Turulja iz KK „Okinava“ Sarajevo, kojem je uz zlatnu medalju pripala i novčana nagrada u iznosu od 500 KM.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.