»»

"/>
Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde
U BPK-u Goražde okončan upis u srednje škole
Datum: 13.07.2022.

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde okončan je upis učenika u prve razrede srednjih škola.

Ove godine riječ je o najmalobrojnijoj generaciji od oko 160 svršenih osnovaca, a kroz dva upisna roka u tri srednje škole na području tog kantona, upisana su po tri odjeljenja učenika.

“ U okviru prvog upisnog roka koji je bio od 17.juna organizirani su prijemni ispiti nakon kojih liste nisu bile popunjene i upravo prijemni je napravio selekciju, jer učenici su postigli nešto slabije rezultate od očekivanih, pogotovo u predmetima matematika i bosanski jezik i književnost. Potom je organiziran i drugi upisni rok u okviru kojeg su bodovani određeni predmeti, zavisno od škole u koju su učenici konkurisali” – pojasnila je ministrica za obrazovaje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Biljana Begović.

Napomenula je da su u konačnici upisani svi učenici koji su željeli pohađati srednjoškolsko obrazovanje u BPK Goražde.

“ Možda neki nisu upisali željene škole, ali svi koji su konkurisali su upisani i nije bilo žalbi. Uglavnom su zadovoljeni ipedagoški standardi od po 20 učenika po odjeljenju, s tim da ih je u nekim razredima i manje. U Mješovitoj srednjoj školi “Enver Pozderović” upisano je 19 učenika u odjeljenje opće gimnazije, za poljoprivredni smjer – agroturistički tehničar upisano je 20 učenika. koliko će pohađati i odjeljenje ekonomskog tehničara.  U Srednjoj tehničkoj školi “Hasib Hadžović” popunjena su sva odjeljenja – PTT komunikacije, elektrotehnika – računarstvo i informatika kao i građevinski tehničar. U Srednjoj stručnoj školi “Džemal Bijedić” upisano je po 20 učenika za ugostiteljsku djelatnost – kuhar/tehnolog kao i odjeljenje frizera, dok je u odjeljenje trećeg stepena –  obrađivač metala rezanjem upisano 16 učenika” – precizirala je resorna ministrica.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.