»»

"/>
U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, na platou ispred JU Centar za kulturu Goražde upriličeno veče sevdaha i klasike
Naši sugrađani uživali u sevdalinkama obrađenim u duhu klasične muzike
Datum: 19.08.2022.

Pod pokroviteljstvom Vlade BPK Goražde , Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport te Ministarstva za boračka pitanja, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, večeras je na platou ispred JU Centar za kulturu Goražde upriličeno veče sevdaha i klasike u kojoj su naši sugrađani imali priliku uživati u interpretacijama pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić i sopranistice Dženane Huseinagić, a ovom događaju prisustvovala je i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća te ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Biljana Begović.

Projekat „Sevdah i klasika“ doprinosi širenju interesa i ljubavi prema umjetničkoj muzici koja obuhvata djela klasične muzike, djela kompozitora sa Balkana, ali s akcentom na kompozitore iz Bosne i Hercegovine, te sevdalinku prilagođenu i autorski aranžiranu od pijanistice mr. Dženane Šehanović Sarajlić.

Cilj projekta je, prema riječima autorica projekta, njegovanje ljubavi prema kulturnom naslijeđu, isticanje važnosti sevdalinke kao izvorne bosanskohercegovačke pjesme koja kroz generacije dobija novo ruho i prilagođava se afinitetima novih naraštaja ne gubeći na svojoj vrijednosti.

Sevdalinka obrađena u duhu klasične muzike je nešto sasvim novo, spoj tradicije i umjetnosti, te ima veliku vrijednost iz više aspekata.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.