»»

"/>
Zasjedao Organizacioni odbor za obilježavanje 18.septembra, Dana oslobođenja, Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde
Po obimu i kvalitetu ponuđenog sadržaja, ovo će biti jedna od najsadržajnijih manifestacija, kako i priliči obilježavanju 30.godišnjice prvog oslobođenja Goražda
Datum: 02.09.2022.

Organizacioni odbor za obilježavanje 18.septembra, Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražde na svojoj drugoj sjednici, održanoj juče, razmatrao je pristigle prijave za učešće u obilježavanju ovog značajnog datuma.

Tom prilikom, konstatovano je da će ova manifestacija, sudeći po obimu i kvalitetu ponuđenog sadržaja, biti jedna od najsadržajnijih manifestacija, kako i priliči obilježavanju 30.godišnjice prvog oslobođenja Goražda i herojskog otpora branilaca i svih njegovih stanovnika u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina.

Goraždani će se, tako, u danima koji predstoje prisjetiti ogromne uloge branilaca u svim danima odbrane, a posebno u presudnim danima 1992.godine, kada niko nije mogao zamisliti da će skoro nenaoružani branioci u operacijama „Krug“ i „Drina“ osloboditi grad neposredne blizine agresora i stvoriti veliki dio slobodne teritorije. Ukazat će se takođe i na veliku ulogu doktora u goraždanskoj ratnoj bolnici i domu zdravlja, kao i žena, pripadnica Armije i MUP-a RBiH u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije 1992-1995.godina .

Dužna počast šehidima i poginulim borcima odat će se na šehidskim mezarjima i spomen obilježjima na području našeg kantona, a na svečanoj akademiji koju zajednički organizuju Bosansko-podrinjski kanton i Grad Goražde, zaslužnim pojedincima i kolektivima bit će uručena kantonalna i gradska priznanja.

Na jedinstvene SIGO, Sportske igre goraždanskog okruga, na kojim su se u nemogućim, ratnim uslovima takmičili branioci u predahu od brojnih bitki, na taj neuništivi goraždanski duh,  podsjetit će naši srednjoškolci u utakmicama na sportskim terenima 1.maja.

„Dan zahvalnosti“, naziv je kulturno-vjerskog programa posvećenog šehidima i braniocima u povodu 30. godišnjice oslobođenja, kojeg na lokalitetu Memorijalne šume 8372, na Posestri organizuje Goraždansko muftijstvo.

Pažnju zaslužuju takođe i dva performansa simboličnih naziva: „Djeca grle grad“ i „Grad čuvan srcem“ u organizaciji Udruženja za kreativni razvoj „Djeca Evrope“ i Amaterske scene Centra za kulturu Goražde. U prvom će naši najmlađi, onako kako samo to oni umiju, pokazati koliko vole svoj grad, a u drugom ćemo se kroz pjesme pisane i izvođene u ratu prisjetiti doprinosa naših sugrađanina, rahmetli Safeta Garčevića i Elvedina Hrelje, kao i svih ostalih koji su svojom poezijom doprinosili da goraždanski duh živi i nadživi sve one koji su rušili ovaj grad.

Dio tog prisjećanja i odavanja počasti je i koncert pod nazivom „Snivaj sa suncem Samire“, u znak sjećanja na rahmetli Samira Obarčanina, osnivača i direktora Muzičke produkcije ratnog Radio Goražda, produkcije u kojoj su nastajale i bile izvođene sve one rodoljubive pjesme koje su podizale moral naših boraca i građana, te dugogodišnjeg direktora Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“.

“Grad očima prijatelja“, naziv je izložbe slika u Gradskoj art galeriji koja je takođe sastavni dio ove manifestacije, kao i dokumentarni film „U okovima zla“, autora Safeta Garčevića.

Tradicionalni sadržaj obilježavanja ovog datuma je i Međunarodni memorijalni rukometni turnir „Mirsad Hurić Hura“ u organizaciji Muškog rukometnog kluba „Goražde, kojim će u subotu, 3.septembra započeti i ova manifestacija. Do 18.septembra, u organizaciji ŽRK „Goražde“ i MRK „Radnički“ bit će odigrani 27. međunarodni rukometni turnir „Mevzeta Perla- Balja“ i 2. međunarodni rukometni turnir „18.septembar“, tako da će naši sugrađani u tom periodu moći uživati u dobrim rukometnim utakmicama i prezentaciji ovog omiljenog sporta u gradu na Drini.

Nezaobilazni sadržaj obilježavanja su i tradicionalni šahovski turnir u organizaciji Šahovskog kluba „Goražde“, planinarski pohod „Tragom oslobodilaca“ Planinarskog kluba „Goražde-Maglić“, memorijalni turniri u sportskom ribolovu za lica sa invaliditetom, koja Savez za sport i rekreaciju invalida BPK Goražde organizuje u znak sjećanja na svoje saborce, Elvedina Čakala Čaku i Muja Pešteka Tita, te takmičenje u radioamaterskoj goniometriji „Goražde open 2022.“ u organizaciji Radio-kluba „Drina“ Goražde.

Zanimanje naših sugrađanina privući će svakako i Zajednička vježba operativnih snaga civilne zaštite i policije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  pod nazivom „Goražde-Drina 2022“ koja će se izvesti na Trgu branilaca i mostu „Alija Izetbegović“, a Trg branilaca bit će mjesto održavanja i VII  Sajma starih tradicionalnih, umjetničkih zanata- Goražde 2022.

Svakako treba pomenuti promociju monografije „Živa lomača-Pionirska ulica u Višegradu  (14.juni 1992.)“ autora doc.dr. Ermina Kuke, te promociju knjiga: Prvi korpus-odbrana Sarajeva“, i „Ja, haški svjedok“ autora: prof.dr. Nedžada Ajnadžića i Nedžada Avdića.

Kao poseban dar građanima ovog grada i kantona za njihov dan je gostovanje glumca Emira Hadžihafizbegovića sa monodramom pod nazivom „Sve je do nas“, a za ljubitelje sevdaha – Veče sevdaha i klasike, u izvođenju pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić i sopranistice Dženane Huseinagić.

Obilježavanje godišnjice mobilizacije policije u organizaciji Udruženja veterana policije Regije Goražde „1991-1995“, posljednji je sadržaj ove manifestacije.

Zbog obimnosti sadržaja, konačan program i finanansiji plan obilježavanja 18.septembra bit će, kako je zaključeno, usvojeni na narednoj sjednici Odbora zakazanoj za utorak, 6.septembra, a nakon toga i na sjednici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.