»»

"/>
U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH
Održana tribina “Rušenje mitova o bosanskoj povijesti”
Datum: 24.11.2022.

Tribina “Rušenje mitova o bosanskoj povijesti” održana je sinoć u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu, a u okviru programa obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Tribini je prisustvovao i mufija goraždanski Remzija-ef. Pitić, koji je istakao važnost ove teme za našu domovinu.

– Ovakve i slične tribine radimo već dugo, a one imaju za cilj otvaranje zatvorenih područja naše povijesti. Neke od tih područja su nam zatvorili drugi, a neke smo mi sami. U svakom slučaju večerašnje prisustvo i odziv ljudi daje nam za pravo da nastavimo ovu priču na ovaj način i da pokušamo sebi i drugima objasniti ono što mi zovemo Bosna i Hercegovina kao vrijednost – kazao je muftija Pitić.

Učesnik tribine bio je i historičar Eldin Baljević, osvrnuvši se na “Enciklopediju Bošnjaka”, koja je ovom prilikom promovirana.

– Knjiga “Enciklopedija Bošnjaka” izaziva kritičko razmišljanje koje je potrebno za dalje istraživanje i učenje. Ovo je gradivo koje se prvi put pojavljuje na našim prostorima koje će sigurno zavrijediti pažnju, jer je ovo jedna od knjiga koja motivira čovjeka na razmišljanje i dalje istraživanje ove oblasti – istakao je historičar Baljević.

Muftija Pitić je zahvalio svima na prisustvu.

– Drago mi je da smo večeras bili u prilici da promoviramo ovu Enciklopediju Bošnjaka, koju ćemo učiniti dostupnom i na našim narednim susretima i programima koje i kao Muftijstvo realiziramo u sklopu našeg Kluba knjige – zaključio je muftija Pitić.

www. bpkg.gov.ba /Preporod.info)

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.