»»

"/>
Posljednji je sadržaj obilježavanja Dana državnosti BiH u BPK Goražde
Djeca iz Goražda poručila “Mi smo djeca Evrope”
Datum: 26.11.2022.

Mi smo djeca Evrope” naziv je poetsko-muzičkog performansa koji je 26. novembra održan u Velikoj sali Centra za kulturu u Goraždu.

Djeca kao glavni učesnici su kroz govor, ples i pjesmu ukazali na vrijednosti i principe Evropske unije te kroz stihove podsjetili na neka od najvažnijih prava iz Konvencije o pravima djece UN-a.

Organizator događaja bilo je Udruženje za kreativni razvoj „Djeca Evrope“ u saradnji s Osnovnom muzičkom školom “Avdo Smailović”, uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH.

– Svrha ovog događaja zapravo je sadržana u samom nazivu performansa “Mi smo djeca Evrope”. Djeca Goražda i BiH već odavno su dio Evrope sa svim onim vrijednostima koje oni iz svojih porodica nose i koje u sebi njeguju – iskrenost, poštenje, dijalog koji uključuje interesovanje i poštovanje drugog, obrazovanje i sve ostalo što nose kao jednu ljepotu koju treba njegovati. Na ovaj način djeca su diskretno uputila i poruku našim političarima, kada se toliko priča o uključivanju BiH u EU, kako se to treba učiniti – kazao je predsjednik udruženja za kreativni razvoj “Djeca Evrope” Slavko Klisura.

Performans je podržao Centar za promociju civilnog društva (CPCD) Sarajevo.

– Današnji performans upravo je rezultat saradnje udruženja za kreativni razvoj “Djeca Evrope” I CPCD-a u sklopu projekta EU poznajemo. Projekat ima za cilj prihvatanje i osnaživanje važnosti koju EU ima za građane BiH i takođe projektom se pokušava probuditi pozitivna evropska svijest kod naših građanki i građana kako bi i oni sami bili zagovornici našeg puta u EU – kazao je projekt menadžer CPCD-a Maid Džaferović.

Uz stihove o dječijim pravima i pjesme s internacionalnog dječijeg festivala “Šta se pjesmom sanja” u okviru programa orkestar violina OMŠ “Avdo Smailović” izveo je “Odu radosti”.

Performans “Mi smo djeca Evrope” posljednji je sadržaj obilježavanja Dana državnosti BiH u BPK Goražde.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.