»»

"/>
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Novoimenovana Vlada boravila u prvoj radnoj posjeti općini Foča u Federaciji BiH
Datum: 09.01.2023.

Novoimenovana Vlada  Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predvođena premijerom  Edinom Ćulovom,  boravila je danas u prvoj  radnoj posjeti općini Foča u FBiH.

Tokom susreta s načelnikom općine Mujom Sofradžijom i njegovim pomoćnicima, članovi Vlade upoznati su s aktuelnom situacijom na području ove općine, po pitanju finansiranje te kapitalnih projekata koji bi se trebali realizovati na prostoru ove lokalne zajednice.

Prema riječima premijera Ćulova, u razgovorima s načelnikom i pomoćnicima obuhvaćene su  najvažnije teme po pitanju aktivnosti koje bi se mogle pokrenuti uz podršku Vlade BPK Goražde u cilju stvaranja povoljnijeg ambijenta za život stanovnika ove lokalne zajednice.

„Upoznati smo sa strukturom lokalne zajednice Foča u FBiH, potencijalnim projektima, a bila je ovo prilika da razgovaramo i o nacrtu Bužeta BPK Goražde te planiranim transferima nerazvijenim općinama, kako bi se omogućilo njihovo funkcionisanje. Također, definisali smo i neke od mogućnosti koje bi vodile ka implementaciji  projekata čijom realizacijom bi se stvorile nove investicije, a jedan od njih odnosi se na potencijalnu eksploataciju gipsa na lokalitetu Presjeka u općini Foča u FBiH. Razgovarali smo i o mogućnostima izgradnje industrijske zone u bivšim vojnim objektima, kao i o projektima koji bi doprinijeli razvoju  turizma i u tom pogledu smatramo da bi se trebalo urediti izletište Modran, kao i urediti  školu u fočanskoj mjesnoj zajednici Jabuka“-kazao je premijer Ćulov.

Zadovoljstvo posjetom prilikom koje su vođeni konstruktivni razgovori izrazio je i načelnik Sofradžija, nadajući se većoj podršci većih nivoa vlasti kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje ove lokalne zajednice.

„ Ono što je najvažnije a na čemu smo i danas insistirali, jeste povećanje grant sredstava nerazvijenim oćinama, jer ukoliko nemamo stabilnu insituciju onda nemamo ni stabilan servis građana. Smatramo da je neophodno osigurati 30.000 KM grant sredstava , umjesto dosadašnjih 20.000KM“- naglasio je načelnik općine Foča u FBiH Mujo Sofraždija.

U toku ove sedmice,Vlada BPK Goražde planirala  je  posjetu i općini Pale u FBiH te gradskoj upravi Grada Goražde.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.