»»

"/>
Održana radionica o temi „ Jačanje kapaciteta vijeća učenika na području BPK-a“

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i  nevladine organizacije World Vison BiH, danas je u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu održana radionica o temi „ Jačanje kapaciteta vijeća učenika“.

Prema riječima ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Armana Bešlije, po prvi put, sistemski, kroz program u budžetu ministarstva, obezbijeđena su sredstva za vijeća učenika, te omogućeno da učenici apliciraju sa svojim projektima i kroz njihovu realizaciju rješavaju određene probleme.

“ Ti se problemi tiču obrazovog sistema i realizacije kreativnih ideja učenika. Htjeli smo da čujemo glas učenika; što misle učenici da je potrebno, to će se i realizovati. Uloga vijeća učenika je minimizirana, zbog toga radimo ovo da ih okupljamo, osnažimo gdje će se oni stalno sastajati i na ovaj način educirati i razmjenjivati ideje. U tome nam pomaže nevladina organizacija World Vision BiH i uložili smo zajednička novčana sredstva po princpu „ marka na marku“ u realizaciju ovog programa“,-  izjavio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija.

Voditeljica ovog programa Svjetlana Tanić-Batinić ističe da je nevladina organizacija World Vison, koja se od 2009.godine bavi raznim projektima i aktivnostima u čijem su fokusu djeca, zadnjih par godina usmjerena na jačanje životnih vještina, društvene odgovornosti i  komunikacije  učenika.

„ Naš cilj je da ojačamo i damo podršku vijećima učenika, zajedno sa Ministarstvom za obrazovanje, mladu nauku, kulturu i sport, tj. da razvijemo te vještine da ih osnažimo i ohrabrimo da oni vjeruju da mogu imati pozitivan uticaj na društvo. Kroz direktan rad sa djecom u školama, nadamo se pozitivnim rezultatima kao i prethodnih godina“, kazala je Svjetlana Tanić-Batinić.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.