»»

"/>
Bošnjačko planinarsko društvo “Goražde”
logo_planinarsko-drustvo.jpg

Dopredsjednik: Zajko ŠovšićAdresa društva: Gamal Abdel Ganema br. 27
73000 Goražde, BiH
E-mail: planinari_gorazde@yahoo.com
Telefon: +387 62 53 83 98

Bošnjačko planinarsko društvo «Goražde-Maglić» Goražde, osnovano je 1948. godine u Goraždu pod nazivom «Vučevica», a 1957. godine mijenja naziv u «Maglić».
Prvo veliko priznanje stiglo je daleke 1958. godine i to najveće priznanje Planinarskog saveza BiH – Zlatna značka, a od Planinarskog saveza tadašnje Jugoslavije – Srebrna značka.
Najveći uspjeh društvo doživljava sedamdesetih i osamdesetih godina i to:
1968. – U otvorenom Pionirskom prvenstvu Jugoslavije u orijentaciji na Tjentištu – I mjesto
1970. – Prvenstvo Jugoslavije u orjentaciji u Priboju – II mjesto
1971. – Prvenstvo Jugoslavije u orjentaciji u Titovom Užicu – I mjesto
1972. – Prvo mjesto na Otvorenom prvenstvu Jugoslavije na Kopaoniku u klasi juniora. Iste godine osvaja i prvu medalju, i to srebrenu, na MOSI igrama na Tjentištu, da bi kasnije, redovno osvajali medalje na MOSI igrama i to najčešće, zlatne.
1974. – Jedna od najuspješnijih godina u radu društva i učešće na Državnom prvenstvu planinara. Društvo te godine broji preko 500 članova, tačnije, 516 po evidenciji.
1977. – Pobratimi se sa planinarskim društvom „Ravne na Koruškim“ u Sloveniji.
1979. – Dobiva najveće priznanje SSO Jugoslavije – Zlatnu značku. Renovirana planinarska kuća na Hadžića ravni. Pokrenuta inicijativa o osnivanju planinarskih društava u Rogatici, Višegradu, Čajniču i Foči. Formiran Regionalni savez planinarskih društava ovih gradova.

U zadnjim predratnim godinama, Planinarsko društvo „Maglić“ brojalo je, u prosjeku, od 300 do 350 članova, a zadnja skupština ovog planinarskog društva održana je 28.02.1992. godine, dan uoči referenduma o samostalnosti i nezavisnosti RBiH.

U toku agresije na BiH društvo je održalo jednu godišnju konferenciju i u toku rata nije prekidalo sa radom. Jedini su u BiH koji su održali planinarsko-orjentaciono takmičenje u ratu i aktivno učestvovali u ratnim sportskim igrama SIGO. Aktivni su članovi Sportskog društva Goražde, a kasnije Sportskog saveza BPK-a.

Najzapaženiji poslijeratni rezultati u planinarskoj orjentaciji postizani su od 1999. god. na Igmanu – Zlatna medalja i 2001. god. na Boćici – Zlatna i Srebrna medalja.

Trenutno, ovo planinarsko društvo broji 236 aktivnih članova organizovanih u nekoliko sekcija i specijalističkih službi, dok se taj broj tokom postojanja društva kretao i oko 600 članova, kada je kotiralo kao jedno od najaktivnijih planinarskih društava u BiH.

• Tradicionalno svake godine organizuju:

1. U mjesecu maju pohod „Tragom drinskih udarnih brigada“, gdje se redovno okupi 400-500 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona.
2. U mjesecu junu, pohod „Grebak-put života“, sa 300-400 planinara širom Federacije.
3. U julu ekološku akciju „Za ljepši naš grad“, gdje dobrovoljnim radom članova urede najneuredniji dio grada.
4. U decembru Eko kviz, kantonalno takmičenje učenika srednjih i osnovnih škola sa područja kantona, o temi „Suživot čovjeka i prirode.“

– Iz navedenog, vidi se da smo udruženje koje ne sjedi skrštenih ruku i čeka da neko drugi riješi njihove probleme, već smo grupa ljudi koja svojom idejom, inicijativom i ličnim radom nastoji da promijeni svijest sredine i život u okruženju učini svima ljepšim- ističu članovi Bošnjačkog planinarskog društva „Goražde-Maglić“.

Cilj ovog društva je svrstati se u poziciju organizovanog i savremenog planinarstva.

Organizovano i savremeno planinarstvo, kao turistička, sportska i kulturna disciplina, sastoji se ,uglavnom, od dva dijela:
• Aktivni dio (planinarske discipline: planinarsko pješačenje, orjentacija u prirodi, smučanje, alpinizam, speleologija, zaštita čovjekove okoline) i
• Logistički dio ( planinarski objekti, markirani-propisno obilježeni putevi i staze i Gorska služba spašavanja).

Cijela 2008. godina, prema planu i programu BPD „Goražde-Maglić“, bila je usmjerena na aktivnosti oko izgradnje Sportskog rekreacionog centra „Ruda glava.“ U ovoj godini održana je i svečana Skupština u povodu 60 godina postojanja i neprekidnog rada ovog društva. Prema programu planirano je školovanje kadrova za članove Gorske službe spašavanja, kao i mladih planinara iz oblasti; alpinizma, speleologije, smučarstva itd.

Kroz Bošnjačko planinarsko društvo „Goražde-Maglić“ prošli su vrsni planinari, a jedan od njih ostavio je dubok trag iza sebe. Riječ je predsjedniku ovog Društva, rahmetli Nedimu Pilavu Jogiju. Iako je rana smrt ovog vrsnog planinara iznenadila i rastužila mnoge, u društvu nisu posustali, već su nastavili ispunjavati planove rahmetli Jogija.

Na „Danima planinara“ u Zenici 2008.godine, gdje je održano i državno prvenstvo u orjentaciji i topografiji, nastupile su i dvije ekipe iz Goražda.

Kapiten prve ekipe iz Goražda Elvedin Oputar, sa članovima Nerminom Mahmutovićem i Mujom Džambegovićem osvojili su titulu državnih prvaka. Druga ekipa, također je, imala zapažene rezultate zauzevši drugo mjesto, na čelu sa kapitenom, dvanaestogodišnjakom Tarikom Ušanovićem i članovima ekipe, Džemom Raščićem i Sabahudinom Ahmetovićem. Na ovom prvenstvu učesnici iz Goražda nosili su majice na kojima je bilo ispisano „Hvala ti za sve Jogi“, u znak sjećanja na ovog vrsnog planinara.

picture103.jpg

picture101.jpg

picture95.jpg

picture94.jpg

picture93.jpg

picture92.jpg

picture87.jpg

picture85.jpg

picture86.jpg

picture84.jpg

picture53.jpg

picture52.jpg

picture51.jpg

picture49.jpg

picture47.jpg

picture46.jpg

picture45.jpg

picture44.jpg

picture43.jpg

picture42.jpg

picture40.jpg

picture39.jpg

picture38.jpg

picture37.jpg

picture36.jpg

picture35.jpg

picture34.jpg

picture33.jpg

picture32.jpg

p8190003.JPG

jogi-032.jpg

help-356.jpg

elvedin-oputar.jpg
(Elvedin Oputar)

tarik-usanovic.jpg
(Tarik Ušanović)

pobjeda-za-rahmetli-jogija.JPG
(Pobjeda za rahmetli Jogija)

Zakoni i propisi - SPORT
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

Ministar

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.