»»

"/>
Ženski rukometni klub “Goražde”
logo-zenski-rukometni-klub.jpg

Adresa: Zaima Imamovića br. 44
Tel./fax: 038/ 22 09 12
E-mail: zrk.go@bih.net.ba

ŽRK „Goražde“- rukovodstvo
Predsjednik – Mirsad Hubanić
Šef Stručnog štaba – Dževad Ćulov
Pomoćni trener – Amer Terović
Koordinator Škole rukometa ŽRK „Goražde“ – Nermana Osmanagić
Treneri Škole rukometa: Amina Mujagić i Iris Prutina

U okviru Muškog rukometnog kluba „Radnički“ 1979. godine sa radom je počela i ženska selekcija koja je djelovala u okviru RK „Radnički“ do 1984. godine. Tada se izdvojila i djeluje kao samostalni tim ŽRK“Radnički“ Goražde.

Ratna djejstva nisu prekinula djelovanje ovog kluba, pa je i u takvim ratnim, teškim uslovima, u zapaljenoj dvorani kontinuirano nastavljen rad sa seniorskom ekipom, ali i sa mlađim, u ratu pridošlim članovima.

U martu 1993. godine aktiviran je rad muške i ženske ekipe, koje mijenjaju ime u RK „Goražde.

Popularizaciji ženskog rukometa doprinijele su pobjede ove ekipe nad muškim ekipama Rudog i Rogatice na Prvim sportskim igrama Goraždanskog okruga 1993. godine (SIGO ‘93.).

Do 1996. godine, zbog poznate ratne blokade, ekipe su nastupale samo u okviru Okruga Goražde, da bi 1996. godine učestvovale na državnim prvenstvima, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji.

Na tim prvenstvima, ženska ekipa osvaja treće mjesto i postaje predstavnik BiH u EHF kupu. U oktobru 1996. godine, prvi put u historiji goraždanskog sporta, jedna goraždanska ekipa nastupa u Evropskom kupu protiv ekipe Volenball iz Amsterdama.

Ženska ekipa u sezoni 1996/97 ponovo osvaja treće mjesto u Prvoj rukometnoj ligi Bosne i Hercegovine i još jednom obezbjeđuje pravo učešća u Evropskom kupu.

U sezoni 1997/98. ŽRK „Goražde“ počinje da djeluje kao samostalni klub i u toj sezoni osvaja Kup BiH pobjedivši u finalu ekipu „Zmaj od Bosne“ iz Tuzle, time obezbjedivši učešće u Kupu pobjednika kupova Evrope, gdje u prvom kolu igra sa ekipom „Valensija“ iz istoimenog grada u Španiji.

ŽRK „Goražde“ dao je mnoge reprezentativke, među kojima seniorske reprezentativke Fahiru Džemidžić, Aidu Džaferović i Almiru Balić, juniorsko-kadetske Adelaidu Kamenica, Zinaidu Pleh, Melisu Fočić, Aminu Pleh i Eminu Mujagić.

Klub je dobitnik „Zlatne plakete“ Rukometnog saveza BiH za doprinos u razvoju ženskog rukometa.

Škola rukometa ovog kluba dobila je i priznanje kao najbolja rukometna škola u BiH.

Emina Mujagić i Merima Marić, članice ovog kluba izabrane su za najbolje sportistkinje 2007., odnosno 2008.godine.

Azra Zorlak, članica ovog kluba i članica juniorske rukometne reprezentacije izabrana je za Juniorku 2008.godine, dok je Arnela Hubanić, članica juniorske rukometne reprezentacije i članica kadetske fudbalske reprezentacije, članica ženskog rukometnog kluba „Goražde“ i ženskog fudbalskog kluba „Goražde“, izabrana za Kadetkinju 2008.godine.

Enisa Ćosović, članica ŽRK “Goražde” izabrana je za Sportistkinju 2009.godine.

Ekipa Ženskog rukometnog kluba „Goražde“ igra u Premijer ligi, tako da je njen glavni cilj i dalje takmičenje u Premijer ligi.

Zakoni i propisi - SPORT
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

Ministar

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.