»»

"/>
Potpisani ugovori sa studentima

Copy-of-IMG_1251

U zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas su potpisani ugovori sa studentima koji su ostvarili pravo na studentski kredit u ovoj studijskoj godini.

 

Uz predstavnike Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport predvođene ministrom Dževadom Adžemom, potpisivanju ugovora prisustovali su i predsjedavajući Skupštine BPK  Suad Došlo te premijer BPK Goražde Emir Frašto.

 

U svom obraćanju studentima i roditeljima, premijer Emir Frašto, između ostalog, naglasio je da će Vlada uložiti napore da ispuni preuzete obaveze te da očekuje da i studenti učine to isto.

 

Iako je uslove za ostvarivanje prava na studentski kredit, nakon objavljenog javnog poziva, ispunio 181 student, Vlada BPK je uzimajući u obzir broj primljenih zahtjeva te socijalnu kartu porodica studenata koji su aplicirali na studentski kredit, odlučila da dodijeli dodatnih 46 studentskih kredita. Radi se o kreditima za studente koji dolaze iz porodica poginulih boraca, kao i studente iz porodica čija primanja po članu ne prelaze više od 200 KM.

 

Prema riječima resornog ministra uslovi za kreditiranje studenata od naredne studijske godine biće nešto izmjenjeni.

 

– Zauzeli smo stav da od naredne godine nećemo kreditirati studente koji idu na studij ekonomije i prava isključivo zbog stanja koje imamo na evidenciji kantonalne Službe za zapošljavanje. Samo iz te dvije oblasti na evidenciji imamo preko 60 lica i imamo još 40 koji su u fazi obrazovanja, a u narednom periodu smanjićemo i kreditiranje studenata društvenih nauka.

 

U skladu sa razvojem, našim opredjeljenjem i strateškim ciljevima našeg kantona, u značajnijoj mjeri, u narednom periodu finansiraćemo studente tehničkih nauka, medicine, prirodno-matematičkog fakulteta, itd. U namjeri da stvorimo  kadrove za tržište rada, a isto to ćemo sada uraditi i u srednjoj školi, moramo voditi brigu o tome da stvorimo kadrove koji će moći naći zaposlenje na području našeg kantona – kazao je ministar obrazovanja BPK Dževad Adžem.

Copy-of-IMG_1232

 

Kako on ističe, namjera je Vlade da od ove godine prestane koristiti i usluge dislocirane nastave Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Goraždu kako bi se ta sredstva usmjerila u opremanje osnovnih i srednjih škola, osavremenjavanje kabinetske nastave te uvođenje elektronskih pomagala u nastavi.

 

Dislocirana nastava Mašinskog fakulteta biće organizovana i u narednoj studijskoj godini zbog potreba za kadrovima te struke u privredi BPK Goražde.

 

– Potrebni su nam mašinski, građevinski inžinjeri i ljudi koji mogu doprinjeti razvoju i adekvatno odgovoriti složenosti poslova u firmama koje će se otvoriti i u narednom periodu – poručio je ministar.

 

Studentski krediti koji će biti dodijeljeni iz budžeta BPK Goražde kreću se u rasponu od 100 KM za studente prve godine do 300 KM za studente na višim godinama studija i post diplomske studije u zavisnosti od toga da li se određeni studij nalazi na listi deficitarnih zanimanja na području BPK Goražde.

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.