»»

"/>
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport
Sastanak sa podnosiocima prigovora na preliminarni Plan raspodjele sredstava za finansiranje sporta u 2013. godini
Datum: 18.03.2013.

Copy of IMG_0657

Nakon provedenih zakonskih procedura, kantonalno Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport nedavno je donijelo preliminarni Plan raspodjele sredstava za finansiranje sporta iz javnih sredstava kojima se podstiče obavljanje sportskih djelatnosti na području BPK Goražde za 2013. godinu. Utvrđenim Planom raspodjele obuhvaćeno je finansiranje redovnih programa sportskih klubova.

Kako su neki od sportskih klubova podnijeli prigovore na plan raspodjele sredstava, resorni ministar Dževad Adžem danas je održao sastanak sa predstavicima tih klubova na kojem se razgovaralo o ovoj temi te pokušali usaglasiti stavovi vezano za plan raspodjele.

Za finansiranje sporta, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, planiralo je sredstva u ukupnom iznosu od 400.000 KM, a nakon provedene procedure, planirana je raspodjela sredstava u iznosu od 248.000 KM na 23 kluba koji su ispunili uslove za finansiranje.

– Većina sportskih klubova je nezadovoljna i većina ih smatra da su na jedan od načina diskriminisani u odnosu na druge. Međutim, ja želim da kažem da moramo naučiti da poštujemo zakone i moramo naučiti da poštujemo kriterije. Ono što je činjenica jeste da u ovom Ministarstvu postoji Zakon o sportu i na temelju javnog poziva i kriterija za raspodjelu sredstava, a ti kriteriji su transparentni i dostupni svim građanima, Komisija koja je izvršila bodovanje, izvršila je i rangiranje i dodjelu finansijskih sredstava u preliminarnom iznosu i to je preliminarna lista – kazao je ministar Adžem.

Copy of IMG_0661

Kako navodi ministar Adžem, iznos sredstava koji se izdvaja za finansiranje sporta u BPK Goražde možda nije afirmativan, ali uzimajući u obzir trenutne okolnosti i težinu finansijske situacije u budžetu, taj iznos nije ni beznačajan, a Ministarstvo će nastojati da svim podnosiocima aplikacija obrazloži i pojasni planiranu raspodjelu sredstava.

Najviše nezadovoljstva planiranom raspodjelom sredstava iznijeli su predstavnici MRK i ŽRK „Goražde“.

Prema važećim pravilima koja se odnose na finansiranje sportske djelatnosti na području BPK Goražde, uz redovna sredstva, postoji i dio sredstva koja se mogu dodijeliti klubovima koji ostvaruju uspješne rezultate.

– Želim naglasiti da Ministarstvo od sredstava koja nisu bila predmet ovog javnog poziva ima sredstva u iznosu od oko 50.000 KM i ona će na prijedlog ministra, a uz saglasnost Vlade, biti dodijeljena onim klubovima na području našeg Kantona koji ostvaruju značajnije rezultate – naglasio je ovom prilikom ministar Adžem.

Copy of IMG_0664

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.