»»

"/>
Osnovne škole „ Husein ef. Đozo“ Goražde i „ Braća Ribar“ iz Malog Zvornika u zajedničkom projektu simboličnog naziva
„ DRINA – VJEČNA VEZA“
Datum: 24.03.2013.
Poribljavanje Drine

Poribljavanje Drine

Lijepa slika, događaj za trajno pamćenje. Đaci i nastavnici Osnovne škole „ Braća Ribar“ iz Malog Zvornika ( Srbija)i predstavnici ove opštine dolaze pred Osnovnu školu „ Husein ef. Đozo“ u Goraždu. Učenici ove škole predvođeni njihovim nastavnicima, drage goste i prijatelje dočekuju osmjesima i pjesmom „ Snivaj Goražde“.

Slijede potom pozdravljanja, razgovori. I opet osmjesi koji povezuju dvije prijateljske škole, prosvjetne radnike, učenike. Dobrodošlicu gostima uputio je i kantonalni ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem.

Zahvaljujući projektu više nego simboličnog naziva „ Drina – Vječna veza“ dvije su škole i dvije opštine realizovale niz aktivnosti koje imaju višestruke i nemjerljive vrijednosti. Vodeća institucija u projektu je opština Goražde a podršku njegovoj realizaciji dalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta BPK Goražde. U okviru šireg projekta „ Obrazovanje za održivi razvoj na Zapadnom Balkanu“ koji realizuje REC ( Regionalni centar za životnu sredinu) a finansira Ministarstvo inostranih poslova Finske, a u okviru saradnje škola, realizovana je škola ribarastva za đake kroz koju su učenici goraždanske škole sa nastavnicima i predstavnicima Opštine boravili u dvodnevnoj posjeti školi „Braća Ribar“ i opštini Mali Zvornik.

Prvog dana boravka gosti iz Malog Zvornika osim škole domaćina, upoznali su i grad Goražde. A potom je uslijedio prelijepi subotnji dan i u njemu nešto što će svi dugo pamtiti. U okviru projekta, u saradnji sa ribarskim udruženjem u Goraždu, đaci su dobili priliku da učestvuju u jedinstvenom događaju: poribljavanju rijeke Drine. U samom centru grada dječaci i djevojčice,uz pomoć goraždanskih ribara u Drinu su pustili mlađ pastrmke i lipljana.

I to je jedno od najvećih dostignuća ovog osobenog i svake hvale vrijednog projekta.

Šta o njemu kažu direktori škola.

Ljiljana Jekić, direktorica OŠ „ Braća Ribar“, Mali Zvornik:“Najveća vrednost projekta je u tome što ostaje ona važna nit održivog razvoja. Mi smo se u zadnje tri godine bavili time da uvedemo održivi razvoj u naše lokalne zajednice, da ostane to što je vredno našim đacima i nastavnicima, da ih večito veže za reku Drinu i njeno očuvanje. I naravno, velika vrednost ovog projekta je oživljavanje i jačanje one niti koja nas je nekad spajala. Mi želimo da nas Drina ne razdvaja, da ne bude granica nego spona. Uradili smo mnogo vrednih stvari zajedno i ja svakako moram reći da su svi u goraždanskoj školi pokazali veliku želju da radimo i uspemo skupa realizovati ovaj projekat. Ovde su svi tako dobri i plemeniti ljudi, širokih duša i mi se radujemo budućim susretima“.

Almir Sijerčić, direktor OŠ „ Husein ef. Đozo smatra da je ovaj projekat od ogromnog značaja za obje škole ali i opštine Goražde i Mali Zvornik.

„ Najveća vrijednost projekta je uspostavljanje, razvijanje i jačanje saradnje između naše dvije škole. Ovo i druženje koje se desilo u Malom Zvorniku imaju zaista ogroman značaj i više su nego što je jedan projekat sam po sebi. Djeca su pokazala da granice nisu prepreka za uspostavljanje i razvijanje trajnih prijateljstava. Uspjeh ovog projekta je i obaveza za naše dvije škole da nastavimo jačati veze koje smo izgradili, u nekom novom projektu ali i izvan projekata“.

U okviru projekta realizovan je i konkurs za najbolju fotografiju pod nazivom „ Kako vidim rijeku Drinu“. Na zajedničkoj svečanosti kojom je označen završetak projekta uručeno je šest nagrada najuspješnijim đacima, autorima fotografija.

Dodijeljene su dvije prve nagrade : Edna Ena Drkenda ( Goražde) i Nikolina Vladić ( Mali Zvornik), dvije druge: Mirza Muratspahić ( Goražde) i Ana Marija Jovanović ( Mali Zvornik) i dvije treće: Amna Drkenda ( Goražde) i Marija Timotić ( Mali Zvornik).

Projekat je završen, ali njegov kraj je zapravo označio početak brojnih i trajnih prijateljstva. Eto, zašto je mnogo simbolike u nazivu projekta“ Drina – Vječna veza“.

S.Klisura

Sa uručivanja nagrada za najbolje fotografije

Sa uručivanja nagrada za najbolje fotografije

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.