»»

"/>
ZAHVALJUJUĆI VLADI JAPANA
Bolji uslovi za učenike u Osnovnoj školi „Mehmedalija Mak Dizdar“ u Vitkovićima
Datum: 08.11.2013.

Copy-of-IMG_5160

Svečanom ceremonijom danas je u Osnovnoj školi „Mehmedalija Mak Dizdar“ u Vitkovićima ozvaničen  završetak projekta unaprjeđenja sistema centralnog grijanja kojeg je finansirala Vlada Japana.

Pored predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, primopredaji ovog projekta prisustvovao je i ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Yamazaki.

Vlada Japana dodijelila je ovoj školi sredstva u iznosu od 45.580 eura za rekonstrukciju kotlovnice u centralnoj školi u Vitkovićima, te instalaciju centralnog grijanja u područnoj školi u Bogušićima.

Prema riječima ambasadora Japana u BiH Hidea Yamazakia, Vlada Japana posebno daje veliki značaj projektima u obrazovanju u BiH. Od 1996.godine do danas donirala je preko 20 miliona eura i tako omogućila obnovu i opremanje osnovnih škola širom BiH.

Copy-of-IMG_5152

„Japan je do danas finansirao više od 70 projekata za obnovu i opremanje osnovnih škola širom BiH a u narednim godinama u planu je podrška projektima u ovom sektoru. Mislim da bi ovo trebala biti poruka i političarima u ovoj zemlji da bi više trebali da vode računa o građanima i potrebi građana u BiH, a manje da razmišljaju o svojim stranačkim interesima. Ja se nadam da će ovaj i drugi projekti koje mi radimo i realizujemo u saradnji sa institucijama u BiH učvrstiti prijateljstvo koje već postoji između Japana i Bosne i Hercegovine“- ovom prilikom istaknuo je ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki.

Rekonstrukcija kotlovnice u centalnoj školi u Vitkovićima bila je neophodna  kako bi bio povećan kapacitet škole i efikasnost, dok će instalacija sistema centralnog grijanja u područnoj školi u Bogušićima zamijeniti stare peći na drva koje su se ranije koristile. Realizacijom ovog projekta osigurano je poboljšanje uslova rada za oko 500 učenika koji pohađaju ove dvije škole.

Riječi zahvalnosti ambasadoru Japana u BiH na ovoj i svim drugim donacijama koje su uložene u obnovu i opremanje škola na području Bosansko-podrinjskog kantona ovom prilikom uputili su premijer BPK Emir Frašto i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.