»»

"/>
Počeo dvodnevni Sajam profesionalne orijentacije „Ne dozvoli da ne znaš“
Datum: 05.05.2014.

100_6797

U organizaciji Vijeća učenika MSŠ „Enver Pozderović“ u Domu mladih Centra za kulturu u Goraždu, danas i sutra se održava Sajam profesionalne orijentacije pod nazivom „Ne dozvoli da ne znaš“.

Učesnici sajma su sve tri srednje škole s područja BPK-a Goražde, fakulteti za koje su goraždanski maturanti u ovoj godini iskazali najviše interesovanja, lokalni privredni subjekti, CISCO centar kantonalne Službe za zapošljavanje i Fondacija „Izvor nade“ iz Sarajeva koja učenicima i studentima nudi stipendije i smještaj tokom školovanja.

Cilj sajma je da se učenicima i studentima prezentiraju određena zanimanja, te da im se ukaže na najčešće greške kod izbora buduće profesije – nedovoljno ili jednostrano poznavanje određenog zanimanja, precjenjivanje/ potcjenjivanje vlastitih sposobnosti, neusklađenost želja roditelja i djetetovih sposobnosti, izbor zanimanja tipa „gdje svi, tu i ja“ i neprepoznavanje stvarnih potreba društva.

Učesnicima sajma i učenicima obratila se i ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Azra Kuljuh, koja je ovom prilikom naglasila značaj izbora odgovarajuće škole i fakulteta za buduće zanimanje.

– Izbor škole je jako važan. Poručila bih mladim ljudima da pri izboru srednje škole i fakulteta imaju u svojoj svijesti ideju o tome gdje će raditi i kakvim će se poslom baviti. Čestitam organizatorima skupa i želim da on rezultira nečim što će graditi mostove saradnje kroz obrazovanje u ovoj regiji. Mi već niz godina imamo regionalnu saradnju u obrazovnju. Imamo studente iz našeg kantona koji studiraju u Foči i učenike iz regije koji dolaze u srednje škole u Goražde, a nadam se da će se ovakav način saradnje nastaviti i ubuduće – poručila je ministrica.

Osim udruženja INFOHOUSE i kantonalne Službe za zapošljavanje, podršku u organizaciji ovog sajma pružio je i Ured OSCE-a u Foči, čiji su predstavnici, zajedno sa učenicima Srednjoškolskog centra u Foči, takođe prisustvovali ovom događaju.

– Mladi se sada nalaze na životnoj prekretnici, biraju zanimanje i nadamo se da će imati priliku dobiti informacije koje su presudne za izbor njihovog zanimanja i buduću karijeru. Predstavljamo sve tri srednje škole s područja našeg kantona – tri su štanda jedan do drugog, tako da će osnovci imati priliku upoznati sva zanimanja za koja se učenici obrazuju na području našeg kantona – kazala je profesorica Nermina Karahmetović, koordinatorica Vijeća učenika.

Uz tri goraždasnke srednje škole – Mješovitu srednju školu „Enver Pozderović“, Srednju tehničku školu „Hasib Hadžović“ i Srednju stručnu školu „Džemal Bijedić“, na Sajmu profesionalne orijentacije koji je otvoren danas i sutra u vremenu od 10.00 do 14.00 sati, predstavit će se i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Medicinski fakultet u Foči, Američki univerzitet u Sarajevu, Mašinski fakultet i Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru i Sveučilište Vitez.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.