»»

"/>
Uloga pravilne ishrane kod sportista  
Seminar će trajati od 21 – 23.-jula 2014.godine
Datum: 21.07.2014.

IMG_0764

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde danas je započeo trodnevni seminar za sportiste goraždanskih sportskih klubova koji će mati priliku da se upoznaju sa osnovama pravilne ishrane te dobiju potrebene informacije o funkciji i ulozi takve ishrane kod sportista. Seminar se održava u Sali Skupštine BPK Goražde, a predavač je magistar sporta Džanan Obuća.

Prema rječima ministrice za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Azre Kuljuh, seminar o ovoj temi  organizovan je po prvi put.

„Cilj nam je da animiramo sportiste da prisustvuju jednom ovako kvalitetnom seminaru. Ono što je bitno za svakoga, a posebno za mlade ljude koji se bave sportom, jeste da znaju da bavljenje sportom traži poseban način života odnosno kvalitet ishrane jer su napori koje oni ulažu sigurno drugačiji od napora koje mi ulažemo u svakodnevnom životu. Svakako je dobro i mislim da bi trebalo da ovakvih seminara bude više tokom godine – istakla je ona.

Predavanje je podijeljeno u tri djela.

„Da bi jedan trenažni proces bio uspješan, sportisti moraju znati koji su to energetski procesi koji se dešavaju u njihovom organizmu i na koji način se ti energetski procesi obnavaljaju. Što se tiče predavanja, ono je podijeljeno u tri cjeline – bioenergetski sistem rada odnosno energetski proces koji se odvija unutar organizma, zatim makronutrijenti i mikronutrijenti i suplementacija i dodaci ishrani. Ako se uzme u obzir da veoma malo sportista daje važnost ovom segmentu, onda tema seminara još više dobija na značaju“ – kazao je Džanan Obuća.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.