»»

"/>
Buduće finansiranje sportske djelatnosti u BPK Goražde
Od 2012. godine na snazi novi kriteriji za finansiranje sporta
Datum: 05.12.2011.

Vlada BPK Goražde, na posljednjoj sjednici, utvrdila je Kriterije za finansiranje sporta iz javnih sredstava kojima se podstiče obavljanje sportskih djelatnosti na nivou BPK Goražde.

Ovim kriterijima, koji se primjenjuju na sve nosioce sportskih djelatnosti u kantonu, utvrđena su osnovna polja finansiranja u sportu, uslovi i postupak za raspodjelu planiranih sredstava te način podnošenja izvještaja o utrošku budžetskih sredstava.

Od ukupnog iznosa sredstava u budžetu planiranih za finansiranje sporta, 80 posto sredstava izdvajat će se za finansiranje redovnih programa u koje spadaju kvalitetni sport (priprema i takmičenje), sportski savezi, školski sport, sportska rekreacija i sport lica sa invaliditetom. Iz preostalih 20 posto sredstava, finansirat će se dodatni programi koji obuhvataju adaptaciju i izgradnju sportskih objekata, nabavku posebne opreme i rekvizita za sportska udruženja, stipendije mladim perspektivnim sportistima te organizaciju i učešće na različitim sportskim takmičenjima i manifestacijama.

– Ono što je važno jeste da je rok za podnošenje zahtjeva za budžetska sredstva 31.12. tekuće godine i svi oni klubovi koji ne budu podnijeli zahtjeve na propisanim obrascima neće moći ostvariti sredstva za finansiranje u 2012. godini. Da bismo sve to lakše prevazišli, obzirom da je primjena Zakona tek krenula i da će nam trebati malo više vremena da se to uredi, ministarstvo je angažovalo dva stručna lica koja će u prostorijama Sportskog saveza ili Gradske dvorane, o čemu ćemo se dogovoriti, biti na licu mjesta i biti na usluzi svim sportskim klubovima na prostoru kantona, da im objasne šta trebaju u uraditi. To se odnosi na registraciju kluba, donošenje statuta i ostalih akata, kao pravilno popunjavanje predviđenih obrazaca – istaknula je resorna ministrica Alma Delizaimović.

Bitno je napomenuti da je i ostalim organima uprave ostavljena mogućnost da finansiraju određene aktivnosti iz oblasti sporta koje se, međutim, isključivo, odnose na dodatne programe definisane usvojenim kriterijima.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.