»»

"/>
ZAVRŠENE JAVNE O NACRTU ZAKONA O OBRAZOVANJU ODRASLIH BPK-A GORAŽDE
Korak bliže ka stvaranju zakonskih pretpostavki za obrazovanje odraslih
Datum: 07.11.2014.

IMG_2885

Nakon općina Pale i Foča (FBiH), u Goraždu je danas održana posljednja u nizu javnih rasprava o Nacrtu zakona o obrazovanju odraslih BPK-a Goražde.

Javnu raspravu organizovalo je Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u saradnji sa nadležnim skupštinskim komisijama.

– Zakon tretira oblast obrazovanja odraslih kroz pružanje mogućnosti za obrazovanje u punom obimu, kao i pružanje mogućnosti za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, u skladu s onim što naša svakodnevnica i tržište rada traže. Formalni sistem obrazovanja nikako ne dolazi u pitanje donošenjem jednog ovakvog zakona, nego samo daje mogućnosti da se stvori zakonska podloga za realizaciju neformalnog obrazovanja za osobe koje se nisu uspjele obrazovati ili koje imaju potrebu za prekvalifikacijom ili dokvalifikacijom. Kad je u pitanju formalni sistem obazovanja u našem kantonu bitno je istaći da mi prilagođavamo naš obrazovni sistem potrebama tržišta rada i to je ono što je ocijenjeno kao veoma pozitivno, kako na nivou Federacije, tako i na nivou države – kazala je ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kultru i sport Azra Kuljuh.

Veliki doprinos u izradi zakona dala je i lokalna razvojna agencija ALDI iz Goražda.

– U izradi nacrta ovog zakona učestvovao je ALDI kao osnovna organizacija, Ministarstvo za obrazovanje i Pedagoški zavod, BPK-a, Obrtnička komora, Srednja stručna škola i drugi. Prilikom izrade konsultirali smo i vanjske eksperte koji su iskazali sve pohvale za ovaj zakon i koji su rekli da je među zakonima u ovoj oblasti na svim nivoima vlasti, Zakon o obrazovanju odraslih BPK-a najkvalitetniji – izjavio je Elvir Prašo, PR službenik u ALDI-ju.

Donošenje Zakona o obrazovanju odraslih jedan je od prioritetnih ciljeva Vlade BPK-a u ovoj godini radi stvaranja zakonskih okvira koji će omogućiti da obrazovanje odraslih bude zasnovano na principu cjeloživotnog učenja, a redefinisanjem postojeće i utvrđivanjem nove politike u oblasti stručnog obrazovanja i obuke odraslih omogućit će se i veća mobilnost radne snage na tržištu rada, te primjena evropskih standarda podrške obrazovanju za cijeli život.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.