»»

"/>
Sastanak premijera BPK-a i ministra za obrazovanje s dekanom Mašinskog fakulteta mostarskog univerziteta
Rezimirani rezultati rada u dosadašnjem dijelu nastave i predstavljene smjernice rada u ljetnom semestru
Datum: 10.02.2015.

IMG_4511

Izvođenje dislocirane nastave Mašinskog fakulteta u Goraždu bila je tema današnjeg sastanka održanog u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport.

Radno-konsultativnom sastanku, na kojem je razgovarano o rezultatima rada Mašinskog fakulteta u zimskom semestru, te planovima za ljetni semestar, prisustovali su premijer BPK Goražde Emir Oković, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga i  dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru Safet Isić.

– Mašinski fakultet opravdao je svoj dolazak i postojanje u Bosansko-podrinjskom kantonu. To je naročito potvrđeno prilikom naše posjete jednom broju privrednika, a nadam se i prilikom posjete drugim privrednicima koje ćemo obići. Što se tiče politike obrazovanja, resorno ministarstvo nastoji da napravi jednu povezanost od osnovne, preko srednje škole i fakulteta i da sve to poveže s potrebama privrede – kazao je ministar Damir Žuga.

On je dodao da posebno ohrabruje činjenica da je dosta mladih iz BPK i susjednih opština zainteresovano da studira na Mašinskom fakultetu u Goraždu, te da će resorno ministarstvo uložiti sve napore da osigura adekvatno funkcionisanje dislocirane nastave ovog fakulteta u Goraždu.

Dekan Safet Isić iskazao je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s resornim ministarstvom i izvođenjem dislocirane nastave u Goraždu.

– Mi održavamo kontinuitet u radu koji je započet prije četiri godine. Mislimo da u organizaciji nastave Mašinskog fakulteta u Goraždu ima velikog smisla i da postoje razlozi za njen nastavak, jer vidimo kojim se tempom razvija industrija i privreda u BPK. Prvenstveno se traže i vjerovatno će se još dugo tražiti kadrovi mašinske struke – mašinski inžinjeri orjentisani ka proizvodnom smjeru – istakao je on.

Na sastanku je bilo govora i o mogućim poboljšanjima u izvođenju nastave koja bi se, uz ispunjavanje određenih pretpostavki, mogla primjenjivati od naredne akademske godine, a radi se o praćenju nastave putem video linka, čime bi studentima dislocirane nastave u Goraždu bilo omogućeno da prate veći dio redovne nastave.

IMG_4505

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.