»»

"/>
SASTANAK PREDSTAVNIKA MINISTARSTVA ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT I OSNOVNIH ŠKOLA
Pripreme za organizaciju prve škole u prirodi
Datum: 11.05.2015.

IMG_6761

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, u saradnji sa organizacijom Word Vision, ove godine po prvi put eksperimentalno organizuje školu u prirodi za učenike petih razreda osnovnih škola na području BPK-a Goražde.

Tim povodom, u organizaciji resornog ministarstva i Pedagoškog zavoda BPK-a, održan je sastanak sa direktorima i nastavnicima osnovnih škola, s ciljem da se obave pripreme za organizaciju ovogodišnje škole u prirodi, koja počinje 25. maja i traje dvije sedmice.

Škola će biti organizovana u prostorijama područne osnovne škole u Fočanskoj Jabuci.

– U ovoj školi postoje idelani uslovi za organizovanje jednog posebnog obrazovanog rada za učenike. U okviru trodnevnog boravka djece, koji će biti organizovan u četiri grupe, planirano je da školu u prirodi posjeti oko 250 djece. Nakon ovoga, nadamo se da ćemo doći i do ekonomske cijene boravka u ovoj školi, kako bismo boravak u školi u prirodi mogli ponuditi i učenicima iz drugih kantona FBiH, kao i Republike Srpske – kazao je resorni ministar Damir Žuga.

Osim World Visiona, kao zlatnog partnera na projektu, veliki doprinos u realizaciji škole u prirodi dale su i Oružane snage BiH te lokalne zajednice u sastavu kantona, posebno Općina Foča (FBiH). U realizaciju projekta bit će uključeni i Udruženje „Kulturna baština“, Udruženje pedagoga sporta BPK-a te Osnovna muzička škola „Avdo Smailović“ koji će realizovati različite edukativne i zabavne sadržaje za učenike koji budu boravili u ovoj školi.

Prema riječima ministra Žuge, interes učenika za boravak u ovoj školi je veliki, a do njenog početka predstoje intenzivne pripreme kako bi sve bilo organizovano na najbolji mogući način.

Osim kapacitetima za smještaj, škola raspolaže i drugim sadržajima za slobodne aktivnosti, prije svega sportskim terenima.

– U sastavu škole postoje i dva sportska trena otvorenog tipa sa reflektorima i naša je zamisao da poslije i sami sportski klubovi možda borave u ovoj školi, gdje mogu vršiti pripreme za senzonska takmičenja. Ova škola otvara mogućnost, da naredne godine, u saradnji sa lokalnom zajednicom i nevladnim organizacijama, krenemo u sanaciju objekta koji se nalazi preko puta kako bismo stvorili pretpostavke da studenti i učenici iz drugih zemalja dođu i borave ovdje. Mislim da će ovo biti jedan veliki izazov za sve nas, ali i da ćemo, na kraju, ovu priču uspješno privesti kraju – istako je ministar.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.