»»

"/>
U Ministarstvu za obrazovanje upriličen prijem za direktore škola iz Turske
Datum: 10.05.2016.

Slike-13-032

U prostorijama Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko- podrinjskog kantona Goražde danas je upriličen prijem za direktore tri škole iz Turske – Istanbula, koje su se u decembru 2015. godine sporazumno zbratimile sa tri škole s područja Bosansko- podrinjskog kantona Goražde.

Riječ je jednoj Srednjoj mješovitoj školi „Enver Pozderović i dvije osnovne, gradske škole OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ i OŠ „Husein ef. Đozo“ s područja Bosansko- podrinjskog kantona Goražde, koje su se u decembru 2015. godine, potpisivanjem sporazuma, zbratimile sa tri škole iz Turske, a to su: Ozel Sevina Koleji, AK Koleji i Umraniye Atakent Anadolu Lisesi.

Na prijemu je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga predstavio način funkcionisanja obrazovnog sistema, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Bosansko- podrinjskom kanotnu, gdje su konstatovane sličnosti sa funkcionisanjem turskog obrazovnog sistema.

„U narednom periodu očekujemo da će i druge škole uspostaviti sličnu saradnju. Mi očekujemo razmjenu učenika i nastavnika u posjeti našem kantonu, kao i posjetu naših učenika i nastavnika ovim bratskim školama u Turskoj. Veliko zadovoljstvo nam je upriličiti im dobrodošlicu ovdje, te se nadamo da će ova saradnja rezultirati projektima i investicijama naš grad“ – riječi su ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko- podrinjskog kantona Goražde Damira Žuge.

Slike-13-023

 

Prema riječima ministra, izraženo je interesovanje i spremnost da se bratimljenje nastavi i sa drugim školama s područja kantona, a svrha bratimljenja jeste uspostavljanje što bolje komunikacije i saradnje učenika i nastavnika s područja BPK-a Goražde, sa učenicima i nastavnicima iz Republike Turske.

„Oduševljeni smo prirodom, ljudima i načinom na koji ste nas ugostili. Koliko god učenika upoznamo, svaki put smo sve oduševljeniji. Zahvalni smo vam na tom gostoprimstvu i očekujemo i mi vas u Istanbulu. Nismo puno mogli ulaziti u detalje što se tiče obrazovnog sistema, ali sviđa nam se što se toliko ulaže za obrazovanje i mogu reći da postoji mnogo sličnosti sa našim sistemom. Drago nam je što imamo svoje bratske škole u Goraždu i potrudit ćemo se da stvorimo dobru vezu između učenika, da se međusobno upoznaju sa učenicima iz Turske. Daćemo sve od sebe kako bi ta veza bila jača“ – kazala je Nilgun Albar, direktorica privatnog koledža „Ozel Sevina Koleji“.

Ministar Žuga uručio je ovom prilikom prigodne poklone svojim gostima.

Kako je navedeno, razmjena učenika i nastavnika iz Goražda sa učenicima i nastavnicima iz Turske jedan je od ciljeva bratimljenja, kako bi se na taj način učenici što bolje upoznali sa obrazovnim sistemima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i uTurskoj.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.